A fost întronizat noul arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor, ÎPS Calinic. Mii de oameni au participat la eveniment VIDEO

Puhoi de oameni la Mănăstirea Sfântul Ioan din Suceava, acolo unde are loc întronizarea Înaltpreasfinţitului Părinte Calinic, noul Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor! El a fost ales de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române dupa decesul de coronavirus al arhiepiscopului Pimen.

26 iul. 2020, 13:00
A fost întronizat noul arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor, ÎPS Calinic. Mii de oameni au participat la eveniment VIDEO

Noul arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor, ÎPS Calinic, a transmis credincioşilor şi preoţilor, duminică, după slujba de întronizare de la Mănăstirea Sf. Ioan cel Nou, că ”aranjamentele nu merg” şi că va dovedi seriozitate în decizii şi bună credinţă.

”Dincolo de temerile pe care le-aţi avut şi probabil le aveţi, veţi găsi în persoana mea un episcop cu care veţi putea lucra, respectând întru totul canoanele Sfinţilor Părinţi, legiuirile Bisericii. Aranjamentele nu merg. Totodată, vă asigur de seriozitate, promptitudine în decizie, de respect, evlavie şi bună cuviinţă şi aştept de la lucrătorii din ogorul Domnului răspuns la toate acestea prin oglinda sufletului. Faptele vor prima”, a spus ÎPS Calinic.

Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor a adăugat că îşi va prezenta priorităţile ”după o analiză pertinentă a stării de fapt” şi a dat asigurări că este deschis la nou, dacă nu este ”lezată” mântuirea credincioşilor.

„Aţi aşteptat probabil să mă prindeţi în cuvânt, dar după cuvântul Mântuitorului dat apostolilor, am prudenţă (…). Dincolo de prezicerile unora din campania electorală, sunt deschis la nou numai dacă acel nou nu lezează mântuirea credincioşilor. Şi plec la drum având încrustată în suflet deviza Patriarhului Nicodim – ‘Nimic pentru mine, totul pentru Biserică’, dar şi cuvintele istoricului literar Constantin Loghin – ‘Numai atunci când cu toţii ne vom simţi trup din trupul Bucovinei, durere din durerea ei, suflet din sufletul ei, suferinţă din suferinţa ei, numai atunci ne vom arăta vrednici de Bucovina'”, a transmis înaltul ierarh.

ÎPS Calinic a ţinut, de asemenea, să mulţumească presei, solicitând în acelaşi timp reprezentanţilor acesteia „să ne critice mai puţin, dar să ne ajute mai mult, pentru că şi ei slujesc interesele acestui popor”.

El a fost ales arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor în şedinţa din 21 iulie 2020 a Sfântului Sinod al BOR.

* ÎPS Calinic s-a născut pe 18 noiembrie 1957, în oraşul Iaşi. El s-a închinoviat la Mănăstirea Putna în martie 1980, iar în anul 1984 a fost tuns în monahism cu numele de Calinic.

A urmat cursurile Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Andrei Şaguna” din Sibiu.

În octombrie 1990 a fost numit stareţ al Mănăstirii Râşca de către ÎPS Daniel, atunci mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, iar un an mai târziu, tot la propunerea mitropolitului Daniel, a fost ales, de către Sfântul Sinod, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor.

În perioada 1992 – 1995 a frecventat, în regim privat, cursurile Facultăţii de Medicină din cadrul Academiei Mihăilene, reînfiinţată de profesorii G. Marderos şi E. Balaure.

În perioada 1994-1998 a urmate cursurile Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii „Petre Andrei” – Iaşi, pe care a absolvit-o cu lucrarea de licenţă „Aspecte de drept comparat, comunitar şi internaţional privind transplantul de organe”.

Între 1996-1998 a făcut doctoratul, specializarea Istoria Filosofiei, catedra Istoria Filosofiei şi Axiologiei, Facultatea de Filosofie din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, cu tema interdisciplinară „Tanatologia în proiecţiile sale teologice şi filosofice”.

În perioada 2000-2004 a urmat un alt doctorat, specializarea Epistemologie şi filosofia ştiinţei, catedra Logică şi filosofie sistematică „Petre Botezatu”, Facultatea de Filosofie din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” Iaşi, cu tema interdisciplinară „Logica Trinităţii”.

ÎPS Calinic vorbeşte franceză, engleză şi germană.

Citeşte şi Premieră în Biserica Ortodoxă! Toţi ierarhii au purtat masca de protecţie în timpul şedinţei Sfântului Sinod