A fost propus un nou SEMN MATEMATIC. Vezi cum se numeşte şi cum ne-ar ajuta

Matematicianul Rob Eastaway a inventat un nou simbol matematic denumit zegal. Scopul noului semn este transformarea calculului într-o socoteală cât se poate de simplă, pentru a o putea face în minte.

05 apr. 2013, 06:54
A fost propus un nou SEMN MATEMATIC. Vezi cum se numeşte şi cum ne-ar ajuta

Matematicianul invită la un calcul mental al înmulţirii 33,8 x 854,29. În afară de genii ale cifrelor, toţi au nevoie de foaie şi pix sau de un calculator pentru a ajunge la un rezultat. În schimb, mulţi pot să se apropie de rezultat făcând o aproximaţie. Deşi aproximarea se învaţă la şcoală, este o tehnică pe care oamenii au tendinţa să o uite.

Cine nu are propria metodă de aproximare, ‘zegal’ poate fi o soluţie. Scopul este transformarea calculului într-o socoteală cât se poate de simplă, pentru a o putea face în minte. Numele ‘zegal’ vine de la faptul că se pun în evidenţă zerourile, iar simbolul este în formă de zigzag, potrivit Agerpres.

Regula este următoarea: cifrele se rotunjesc la cele mai apropiate zeci sau sute. Astfel, 33,8 este zegal cu 30, iar 854,29 este zegal cu 900. După ce a fost ‘zegalizată’, înmulţirea prezentată la început devine 30×900=27.000. Se poate ‘zegaliza’ apoi şi rezultatul, la 30.000, deoarece produsul exact este 28.875,002.

Metoda este practică în formarea unei idei asupra ordinului de mărime, asigură ‘inventatorul’ noului semn matematic.

‘Nu spun că este cea mai bună soluţie de aproximare, dar este una posibilă, are un nume şi un simbol’, încheie matematicianul.