A fost publicată motivarea deciziei prin care Elena Udrea a scăpat de dosarul Hidroelectrica. Judecătorii ÎCCJ au ignorat deciziile Curții Europene de Justiție

Într-o hotărâre marcată de controversă, un complet de trei judecători de la Înalta Curte (ÎCCJ) a decis încetarea procesului penal împotriva Elenei Udrea în dosarul Hidroelectrica, susținând că prescripția răspunderii penale a intervenit. Decizia a generat reacții puternice, mai ales că aceasta a ignorat explicit deciziile recente ale Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE).
Mircea Filipescu
06 iul. 2024, 20:57
A fost publicată motivarea deciziei prin care Elena Udrea a scăpat de dosarul Hidroelectrica. Judecătorii ÎCCJ au ignorat deciziile Curții Europene de Justiție

În urma motivării, judecătorii ÎCCJ au subliniat că nu au aplicat hotărârile CJUE din iulie 2023 și ianuarie 2024, care ar fi putut influența desfășurarea procesului. În mod specific, decizia CJUE din iulie 2023 a fost ignorată pe motiv că infracțiunile de corupție nu sunt direct legate de interesele financiare ale Uniunii Europene, cum ar fi cazurile de fraudă cu fonduri europene sau evaziune fiscală.

Într-un pasaj cheie al motivării, judecătorii au argumentat: „Înalta Curte constată că infracţiunile ce fac obiectul cauzei nu intră sub incidenţa Hotărârii CJUE din iulie 2023, așa cum rezultă din interpretarea acesteia și din jurisprudența anterioară a Curții de Justiție.”

De asemenea, completul de judecată a respins și cererea DNA de repunere a dosarului pe rol, în lumina deciziei CJUE din ianuarie 2024, care s-a referit la cazuri de corupție. Argumentul principal a fost că mecanismul MCV (Mecanismul de Cooperare și Verificare) nu mai este în vigoare, deci nu este necesar să se aplice în cazul de față.

„Cât priveşte aplicabilitatea în cauză a hotărârii pronunţate de CJUE în cauza C-107/2023 (din 24 iulie 2023 – n.r.), Înalta Curte constată că infracţiunile ce fac obiectul cauzei, nu intră sub incidenţa Hotărârii CJUE anterior menţionate, aşa cum rezultă din interpretarea acesteia şi din jurisprudenţa anterioară a Curţii de Justiţie.

În al patrulea rând, Decizia 2006/928/CE din 13 decembrie 2006 de stabilire a unui mecanism de cooperare şi de verificare a progresului realizat de România în vederea atingerii anumitor obiective de referinţă specifice în domeniul reformei sistemului judiciar şi al luptei împotriva corupţie şi-a încetat efectele, urmare a abrogării prin Decizia nr. 1786/2023 a Comisiei Europene, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. 229 din 18 septembrie 2023.

Citește și: Văduva lui Dani Vicol rupe tăcerea: a primit sau nu două milioane de euro de la Mario Iorgulescu?

Nu în ultimul rând, cu faptul că Decizia 2006/928/CE din 13 decembrie 2006 care instituia în sarcina României „obligaţia de a accelera lupta împotriva corupţiei, în special a celei de nivel înalt prin asigurarea unei aplicări riguroase a legislaţiei anticorupţie şi a unor sancţiuni efective şi disuasive în cazul unor astfel de infracţiuni” a fost abrogată, Înalta Curte apreciază că, în prezenta cauză, prin faptele de trafic de influenţă şi de spălare de bani nu s-au adus atingere intereselor financiare ale Uniunii Europene.

Ca atare, jurisprudenţa Curţii anterior prezentată, inclusiv Hotărârea pronunţată în cauza C-107/23 PPU, nu este incidentă în speţă, motiv pentru care Înaltei Curţi nu-i incumbă obligaţia de a lăsa neaplicate deciziile nr. 297 din 26 aprilie 2018 şi nr. 358 din 26 mai 2022 ale Curţii Constituţionale şi de a da prevalenţă principiului supremaţiei dreptului Uniunii Europene”, se arată în motivarea judecătorilor de la ÎCCJ.

La fel, completul de la Înalta Curte a motivat că nu are obligația să țină cont de decizia CJUE din ianuarie 2024, decizie dată într-un dosar de corupție, tocmai pe motiv că mecanismul MCV a fost ridicat de către Comisia Europeană în 2023.

„Referitor la cererea de repunere pe rol a cauzei pentru a discuta efectele Ordonanţei din 9 ianuarie 2024 pronunţate de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene în cauza C-131/23, Înalta Curte o găseşte neîntemeiată, având în vedere tocmai faptul că, aşa cum s-a arătat mai sus, Decizia 2006/928/CE din 13 decembrie 2006 a fost abrogată prin Decizia nr. 1786/2023 a Comisiei Europene, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. 229 din 18 septembrie 2023, astfel că analiza incidenţei ordonanţei în prezenta cauză nu se impune a fi efectuată”, se mai arată în motivarea ÎCCJ.

Citește și: Ce se întâmplă cu socrii lui Cătălin Cherecheș. Curtea de Apel Târgu Mureș a luat o hotărâre definitivă

Spynews
Marina își trăia zilele cu spaimă, chiar înainte să fie omorâtă. Ce au descoperit autoritățile despre crima care a tulburat liniștea din Brăila
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Patru zodii care pot da lovitura până pe 29 iulie. Răsare soarele pe strada lor
Capital.ro
Ordin UE pentru românii cu cont la bancă. Decizia valabilă din 17 iulie pentru cine transferă bani
Playtech.ro
A suferit CUMPLIT după DIVORȚ! Știi cine e, astăzi, fata din imagine?
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
Reacția unui medic legist după ultimul festival de la mare: „Nu reprezintă nimic altceva decât deschiderea către o viață de consumator”
Spynews
”L-am ucis și l-am băgat în troler”. Declarația tulburătoare a criminalului care l-a omorât pe bărbatul găsit fără suflare în geamantan. Cum și-a explicat gestul
Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Evz.ro
Președintele Biden testat Pozitiv pentru Covid-19. Cum Influențează Situația Politică
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Mega-scandal la 'Insula Iubirii'! Dezvăluiri terifiante despre Cornel: 'O bătea golănește pe Ada!' 😲 ⤵️
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cum putem reduce temperatura din casă cu două grade, fără a ne folosi de aerul condiționat? Cercetătorii vin cu o soluție inedită
Capital.ro
Se dă ordin în România. Obligatoriu pentru proprietarii de bloc cu centrale termice
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Calvarul de nedescris prin care a trecut doctorița Marina, înainte să fie găsită moartă în cabinet!
substantial.ro
Detectarea fosfinei și amoniacului pe Venus sugerează posibilitatea existenței vieții
MediaFlux
Vești bune pentru locatarii de la bloc. Vor plăti mai puțin la întreținere
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'