A fost publicată motivarea deciziei prin care Elena Udrea a scăpat de dosarul Hidroelectrica. Judecătorii ÎCCJ au ignorat deciziile Curții Europene de Justiție

Într-o hotărâre marcată de controversă, un complet de trei judecători de la Înalta Curte (ÎCCJ) a decis încetarea procesului penal împotriva Elenei Udrea în dosarul Hidroelectrica, susținând că prescripția răspunderii penale a intervenit. Decizia a generat reacții puternice, mai ales că aceasta a ignorat explicit deciziile recente ale Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE).
Mircea Filipescu
06 iul. 2024, 20:57
A fost publicată motivarea deciziei prin care Elena Udrea a scăpat de dosarul Hidroelectrica. Judecătorii ÎCCJ au ignorat deciziile Curții Europene de Justiție

În urma motivării, judecătorii ÎCCJ au subliniat că nu au aplicat hotărârile CJUE din iulie 2023 și ianuarie 2024, care ar fi putut influența desfășurarea procesului. În mod specific, decizia CJUE din iulie 2023 a fost ignorată pe motiv că infracțiunile de corupție nu sunt direct legate de interesele financiare ale Uniunii Europene, cum ar fi cazurile de fraudă cu fonduri europene sau evaziune fiscală.

Într-un pasaj cheie al motivării, judecătorii au argumentat: „Înalta Curte constată că infracţiunile ce fac obiectul cauzei nu intră sub incidenţa Hotărârii CJUE din iulie 2023, așa cum rezultă din interpretarea acesteia și din jurisprudența anterioară a Curții de Justiție.”

De asemenea, completul de judecată a respins și cererea DNA de repunere a dosarului pe rol, în lumina deciziei CJUE din ianuarie 2024, care s-a referit la cazuri de corupție. Argumentul principal a fost că mecanismul MCV (Mecanismul de Cooperare și Verificare) nu mai este în vigoare, deci nu este necesar să se aplice în cazul de față.

„Cât priveşte aplicabilitatea în cauză a hotărârii pronunţate de CJUE în cauza C-107/2023 (din 24 iulie 2023 – n.r.), Înalta Curte constată că infracţiunile ce fac obiectul cauzei, nu intră sub incidenţa Hotărârii CJUE anterior menţionate, aşa cum rezultă din interpretarea acesteia şi din jurisprudenţa anterioară a Curţii de Justiţie.

În al patrulea rând, Decizia 2006/928/CE din 13 decembrie 2006 de stabilire a unui mecanism de cooperare şi de verificare a progresului realizat de România în vederea atingerii anumitor obiective de referinţă specifice în domeniul reformei sistemului judiciar şi al luptei împotriva corupţie şi-a încetat efectele, urmare a abrogării prin Decizia nr. 1786/2023 a Comisiei Europene, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. 229 din 18 septembrie 2023.

Citește și: Văduva lui Dani Vicol rupe tăcerea: a primit sau nu două milioane de euro de la Mario Iorgulescu?

Nu în ultimul rând, cu faptul că Decizia 2006/928/CE din 13 decembrie 2006 care instituia în sarcina României „obligaţia de a accelera lupta împotriva corupţiei, în special a celei de nivel înalt prin asigurarea unei aplicări riguroase a legislaţiei anticorupţie şi a unor sancţiuni efective şi disuasive în cazul unor astfel de infracţiuni” a fost abrogată, Înalta Curte apreciază că, în prezenta cauză, prin faptele de trafic de influenţă şi de spălare de bani nu s-au adus atingere intereselor financiare ale Uniunii Europene.

Ca atare, jurisprudenţa Curţii anterior prezentată, inclusiv Hotărârea pronunţată în cauza C-107/23 PPU, nu este incidentă în speţă, motiv pentru care Înaltei Curţi nu-i incumbă obligaţia de a lăsa neaplicate deciziile nr. 297 din 26 aprilie 2018 şi nr. 358 din 26 mai 2022 ale Curţii Constituţionale şi de a da prevalenţă principiului supremaţiei dreptului Uniunii Europene”, se arată în motivarea judecătorilor de la ÎCCJ.

La fel, completul de la Înalta Curte a motivat că nu are obligația să țină cont de decizia CJUE din ianuarie 2024, decizie dată într-un dosar de corupție, tocmai pe motiv că mecanismul MCV a fost ridicat de către Comisia Europeană în 2023.

„Referitor la cererea de repunere pe rol a cauzei pentru a discuta efectele Ordonanţei din 9 ianuarie 2024 pronunţate de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene în cauza C-131/23, Înalta Curte o găseşte neîntemeiată, având în vedere tocmai faptul că, aşa cum s-a arătat mai sus, Decizia 2006/928/CE din 13 decembrie 2006 a fost abrogată prin Decizia nr. 1786/2023 a Comisiei Europene, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. 229 din 18 septembrie 2023, astfel că analiza incidenţei ordonanţei în prezenta cauză nu se impune a fi efectuată”, se mai arată în motivarea ÎCCJ.

Citește și: Ce se întâmplă cu socrii lui Cătălin Cherecheș. Curtea de Apel Târgu Mureș a luat o hotărâre definitivă

DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Animalul deosebit care a fost văzut în mai multe locuri din Sibiu. Ajunge rar în România, trăiește în peninsula Scandinavă, acolo unde oamenii au mare grijă de el. Are culori spectaculoase
Capital.ro
A murit marea actriță. A fost una dintre cele mai frumoase și iubite artiste
Playtech.ro
Cât costă o masă copioasă cu pește, carne, salată și băuturi în Bulgaria. Români uimiți de nota de plată: „În Mamaia, de banii ăia luați doar scobitori”
DailyBusiness
RAR publică date oficiale privind consumul și emisiile de CO2 ale autoturismelor înmatriculate în România. Ce trebuie să știe șoferii
Adevarul
Mărturia unui mercenar cubanez care a dezertat din armata rusă: „Ne loveau pentru a scoate frica din noi”
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Plata în numerar. Scenariile din culisele deciziilor politice
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Accident naval în Tulcea, pe brațul Sulina! Cinci persoane au ajuns la spital, după ce o barcă a intrat în mal
Cancan.ro
BREAKING! Ilie Bolojan taie pensiile speciale: Vor fi ATACATE! A făcut anunțul bombă în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Piedone a ajuns la Costinești și a găsit mizerie și alimente stricate. „Aici cred că e vopseaua lui Ceaușescu”
Capital.ro
Ordin de la UE. Interzis pentru șoferii care au făcut școala pe automată
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
O fetiță de 9 ani a îndurat șase ore de chin până când a murit. Propria mamă a lăsat-o în mașină, în soare, cât ea era la muncă
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
A crescut vârsta de pensionare din iulie 2025! Lovitură dură pentru seniori
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Pion într-un joc diplomatic controversat. Ce s-a întâmplat cu femeia vândută de Nicolae Ceușescu unui canibal african