A împlinit 92 de ani şi va candida la alegerile parlamentare

Fostul premier malaezian şi lider carismatic Mahathir Mohamad, în vârstă de 92 de ani, a fost desemnat candidatul opoziţiei pentru viitoarele alegeri parlamentare, însă şansele de reuşită sunt reduse, au afirmat luni analişti.

08 ian. 2018, 10:10
A împlinit 92 de ani şi va candida la alegerile parlamentare

Şef al guvernului timp de 22 de ani până în 2003, Mahathir a fost ales de către cele patru partide ale coaliţiei de opoziţie în timpul unei convenţii organizate duminică, în speranţa că îl va învinge pe actualul premier, Najib Razak, implicat într-un scandal de corupţie şi foarte criticat pentru încălcări ale drepturilor omului denunţate de ONG-uri, potrivit Agerpres.

Mahathir a fost de asemenea criticat în trecut pentru că a condus ţara din Asia de Sud-Est cu o mână de fier. Însă s-a întors împotriva lui Najib, căruia i-a fost mentor, şi s-a pronunţat ca liderul opoziţiei Anwar Ibrahim, fost duşman al lui Mahathir devenit aliat, să candideze dacă ar fi graţiat.

Anwar a fost condamnat în 2015 la cinci ani de închisoare pentru sodomie, la sfârşitul unui proces denunţat de acesta ca fiind o conspiraţie pentru a-l scoate din viaţa politică, informează Agerpres.

Citeşte şi Vladimir Putin s-a hotărât: Îşi depune candidatura la funcţia de Preşedinte

‘Nu a fost uşor pentru partidele care mi-au fost duşmani să mă accepte, însă sunt conştienţi de importanţa căderii guvernului’ lui Najib Razak, a spus Mahathir.

Mahathir Mohamad îl acuză pe premierul Najib Razak că subminează şi compromite instituţiile care anchetează în dosarul 1MDB, un imens scandal politico-financiar în curs de investigaţie în Malaezia, dar şi în Statele Unite şi Singapore. Fondul suveran 1MDB a fost creat de Najib când a ajuns la putere în 2009 pentru modernizarea ţării şi a atins în prezent valoarea de 10 miliarde de euro. Scandalul a izbucnit în urmă cu doi ani şi l-a afectat pe Najib după dezvăluirile din Wall Street Journal potrivit cărora ar fi strâns în mod necorespunzător aproape un miliard de euro din finanţări legate de 1MDB.