A început distribuirea cardurilor educaţionale de 500 de lei, dar acestea nu sunt încă încărcate

După mai multe întârzieri, cauzate de faptul că Ministerul Fondurilor Europene nu a redactat la timp procedura de distribuire, cardurile educaţionale în valoare de 500 de lei au început joi să fie predate părinţilor din unele şcoli, doar că acestea nu sunt încă încărcate cu sumele respective.

11 ian. 2024, 18:17
A început distribuirea cardurilor educaţionale de 500 de lei, dar acestea nu sunt încă încărcate

Școlile au termen 5 zile să dea părinților tichetele educaționale în valoare de 500 de lei de la data primirii acestora de la inspectoratele școlare, se arată în ordinul ministerului Educației și ministerului Fondurilor Europene cu regulile de distribuire a acestor carduri.

În prezent, cardurile se află la inspectoratele școlare din țară de câteva zile, iar școlile sunt așteptate să le ridice.

Miercuri a avut loc o videoconferință cu inspectorii școlari pentru a stabili procedurile de urmat în urma ordinului.

“Pentru că situațiile sunt diferite am decis să le permitem să își facă propriile reguli. Majoritatea școlilor spun că vor anunța părinții prin diriginți și învățătoare”, a spus pentru Edupedu.ro Sorin Decă, secretar general adjunct în Ministerul Educației.

Cardurile se încarcă cu bani, în termen de 2-3 zile lucrătoare de când sunt ridicate de părinți.

Reguli de folosire a cardurilor educaţionale

Cardurile educaționale trebuie utilizate exclusiv pentru cumpărarea de rechizite și articole de vestimentaţie necesare frecventării şcolii şi grădiniţei, potrivit OUG nr. 83/2023. Pe site-ul -ul Ministerului Fondurilor Europene apar mai multe informații despre tichete și utilizarea lor.

Nu sunt permise operațiuni de retragere de numerar sau preschimbare în numerar a celor 500 de lei și utilizarea lor în alte scopuri;

Pot fi folosite doar pe teritoriul României, doar în unitățile afiliate;

Nu se poate emite restul banilor în cash, la unitățile de unde se achiziționează rechizitele /articolele de vestimentație necesare frecventării școlii și grădiniței;

Cât timp poate fi utilizată suma virată: în anul şcolar în care se acordă, pe perioada de valabilitate a tichetului social.

Cât timp este valabil tichetul social pe suport electronic pentru sprijin educaţional: Tichetul social pe suport electronic pentru sprijin educațional are perioada de valabilitate de un an de la data emiterii, fără a se înțelege că aceasta este perioada de valabilitate a suportului electronic.

Însă, sprijinul financiar de 500 lei se acordă o singură dată pentru un întreg an școlar, într-o tranșă unică. În funcție de evoluția veniturilor familiei, cei care au dreptul la această măsură de sprijin vor încasa sumele cuvenite pe tichetele pe suport electronic emise în acest an.

Citeşte şi: Burse elevi 2024. Banii intră pe card pe 15 ianuarie. Ce sumă fixă se dă pentru bursele sociale, unde nu se scad zilele libere dintr-o lună