A început „masacrul verde” pe Bdul. Unirii: Primăria Capitalei a dat aviz de defrişare pentru 140 de copaci

Primăria Sectorului 3, condusă de Robert Negoiţă, a demarat de curând o amplă campanie de toaletare a pomilor de pe bulevardul Unirii, astfel că zeci de copaci au fost deja tăiaţi. Până acum, Primaria Capitalei a dat aviz de defrisare pentru 141 de arbori de pe acest bulevard deoarece aceştia erau uscaţi. Copacii au fost distruşi însă după efectuarea lucrărilor de amenajare de pe bulevard de către Primăria Sectorului 3, lucrări începute în 2013 şi rămase nefinalizate până în prezent. De altfel, atât cetăţenii din zonă cât şi ONG-urile de mediu au atras atenţia atunci că primaria a betonat spaţiul verde şi rădăcinile copacilor şi că aceştia se vor usca în timp.

03 aug. 2016, 14:20

Începute în 2013, lucrările de modernizare de pe Bd. Unirii din Capitală nu au fost finalizate nici după trei ani. Dacă trotuarele şi parcările auto sunt gata, la amenajarea spaţiului verde însă mai este mult de lucru.

Mai mult decât atât, după „amputarea” zonei verzi de pe marginea bulevardului pentru a face loc parcărilor în spic, zeci de copaci s-au uscat. Şi nu e vorba doar de cei nou plantaţi, ci şi de foarte mulţi arbori vechi de pe marginea bulevardului. 

ALERTĂ! „Masacru” verde pe Bulevardul Unirii: Zeci de copaci s-au uscat din cauza lucrărilor de reabilitare FOTO&VIDEO

Cel mai mare „masacru” verde a fost realizat acolo unde au fost supraînălţate bordurile roz şi a fost plantat gazon artificial. 

Potrivit informatiilor obţinute de HotNews.ro, Primăria Capitalei a dat aviz de defrişare pentru 141 de arbori de pe acest bulevard pe data 6 iulie 2016 (în mandatul Gabrielei Firea), deoarece aceştia erau uscaţi.

„Directia de Mediu a emis avizul nr. 4098/1425795/06.07.2016, pentru defrisarea a 141 de arbori uscati 100% situati pe B-dul Unirii, intre P-ta Alba Iulia si B-dul I.C. Bratianu, in spatii verzi limitrofe: scuarul central, jardinierele dinspre carosabil, alveole in parcarile amenajate spre blocuri, spatii verzi spre fatada blocurilor. Solicitarea de emitere a avizului de specialitate a venit din partea Directiei Administrarea Domeniului Public Sector 3 – Serviciul Administrarea Domeniului Public, pe data de 02.06.2016. Mentionam ca solicitarea nu continea date concrete privind: caracteristicile dimensionale ale arborilor, problematica lor, numarul de arbori si localizarea acestora, astfel incat inspectorul de specialitate din cadrul Serviciului Avize si Acorduri a efectuat verificarea pe teren in prezenta reprezentantului delegat de institutia solicitanta si a emis aviz de specialitate doar pentru arborii uscati 100%. Marcarea arborilor a fost facuta de inspectorul de specialitate din cadrul directiei, la data inventarierii pe teren, iar punerea in aplicare a prevederilor avizului precum si informarea cetatenilor din zona prin postarea pe site se face prin grija Administratorului legal al terenului pe care se afla arborii. Adresa Direc?iei de Mediu cu obligatia postarii pe site spre informarea cetatenilor si a tuturor celor interesati de activitatea Directiei de Mediu a fost emisa pe data de 14.07.2016”, se arata in raspunsul trimis de Primaria Capitalei la solicitarea HotNews.ro.

Mai mult, de cum păşeşti pe noul bulevard, sar imediat în ochi sutele de copaci „pietrificaţi”, la fel şi scuarurile de pe marginea parcărilor. 

O parte din aceşti pomi au fost acum tăiaţi pentru cp s-au uscat. 

Niciun pom de pe Unirii nu a scăpat fără să fie acoperit la rădăcină cu pietre lăcuite, fiind lăsat doar un spaţiu de doar câţiva centimetri pentru a pătrunde apa. Din această cauză, şi faptul că a montat tot felul de borduri roz prin sector, Negoiţă a fost numit de internauţi „Betoniţă”. 

În condiţiile date, şi viaţa altor pomi de pe bulevard ar putea fi scurtată considerabil. 

Amenajarea Bulevardului Unirii a început în urmă cu aproape trei ani, pentru această lucrare Consiliul local Sector 3 alocând suma de aproape 9 milioane de euro, bani de la bugetul local. Tot de atunci, Curtea de Conturi a constatat că bugetul Sectorului 3 a fost prejudiciat cu mai mult de șase milioane de lei, întrucât Primăria Sectorului 3 a făcut investiții pe o arteră care nu îi aparține, bulevardul Unirii fiind în administrarea Primăriei Municipiului București. Chiar dacă Sectorul 3 a solicitat Consiliului General al Municipiului București să ia bulevardul Unirii, proiectul a fost respins de consilierii generali.

În ciuda neregulilor constatate de inspectorii Curții de Conturi, administrația locală a continuat lucrările pe Bulevardul Unirii, respectiv amenajarea de parcări în spic, modernizare trotuare și amplasare borduri pe marginea spațiilor verzi.

Ce lucrări s-au realizat pe Bulevardul Unirii

Potrivit unui raport al Curții de Conturi, în anul 2014 Sectorul 3 a plătit către ADPB SA 120 milioane de lei. Din acești bani, 32,2 milioane lei s-au dus numai pe proiectul de la Unirii, după cum urmează:
– lucrări amenajare structuri de beton diverse culori, borduri și rigole din granit, pavaj ornamental din granit, leduri, garduri metalice – 20,4 milioane lei
– lucrări de amenajare (umplere pământ) – 3,75 milioane lei
– lucrări de reamenajare pergolă (14 bucăți) – 681.000 lei
– lucrări de realizare sistem de irigații automatizate – 451.000 lei
– lucrări diverse de amenajare peisagistică și întreținere spații verzi – 6,9 milioane lei.
„La data auditului, spațiul verde adiacent Bulevardului Unirii se află în administrarea Primăriei Municipiului București, prin Administrația Străzilor, nefiind perfectat un protocol cu Sectorul 3 pentru predarea acestuia. În concluzie, din acest exemplu, se reține efectuarea unor cheltuieli ineficiente și neeconomicoase prin utilizarea de sume importante pentru lucrări de constructii și reamenajarea unor spații verzi pietonale, nedeținute în administrare, în contradicție cu obiectivele din programul de reabilitare a domeniului public și spațiilor verzi aprobat de sector”, se arată într-un raport de audit al instituției.


loading...
Partenerii noștri