A început monitorizarea „Big Brother” a angajaților. Odată cu ea, primele demisii: „Vedem și cu câți kilometri pe oră merge fiecare angajat”

Pentru a fi siguri că angajații își fac treaba într-un mod conștiincios, compania de salubritate din Iași a montat un sistem de ultimă generație pe fiecare muncitor. Regimul „Big Brother" a început să-i streseze prea tare pe angajați, așa că unii și-au înaintat demisiile. 

23 ian. 2023, 09:02
A început monitorizarea „Big Brother” a angajaților. Odată cu ea, primele demisii: „Vedem și cu câți kilometri pe oră merge fiecare angajat”

Din ce în ce mai multe companii încep să impună personalului purtarea sistemului GPS, pentru ca șefii să poată urmări și evalua eficiența randamentului individual, respectiv a eficienței echipei. La Iași funcționează deja un astfel de regim de muncă, „Big Brother”, pentru 180 de angajați.

La ora 4 dimineața, angajații primesc dispozitivul GPS la pachet cu utilajele și uniformele.

Cătălin Neculau, directorul companiei Salubris, e de părere că acest sistem îi ia de pe cap o mulțime de probleme.

„Acum ceva timp alergam după 180 de salubrişti, să-i văd printre blocuri, dacă îşi fac treaba, era un control pe care nu reuşeam să îl deţin”, a comentat directorul companiei, pentru Observator News.

Toate datele sunt transmise într-un mod amănunțit, în timp real.

„Din 2 în 2 minute, GPS-ul arată exact poziţia lui, ne arată cu câţi kilometri merge pe oră, cum îşi desfăşoară activitatea”, a precizat Neculau.

De asemenea, dispozitivul este dotat cu un buton de panică.

 

Sistemul „Big Brother” GPS, avantajate vs. dezavantaje

 

Sistemul „Big Brother” a adus o mulțime de beneficii, dar a determinat și demisii în lanț.

„În momentul implementării, aproximativ 15% din personal şi-a dat demisia pentru că ei oricum stăteau degeaba, dar fiind monitorizaţi şi-au dat seama că nu mai pot chiuli”, a mai transmis șeful companiei, pentru sursa citată.

Cei mai conștiincioși muncitori nu se tem de monitorizare.

„Da, sigur că da, fără ăsta nu plecăm. Cine nu e învăţat, sigur că se teme, dar noi, dacă suntem obişnuiţi şi ne facem treaba, nu ne speriem”, a comentat o angajată.

Sistemul de monitorizare a costat 16.000 de euro.