A început Operaţiunea Ursul. Vânătorii au pornit în căutarea ursului care îi terorizează pe locuitorii din Alba Iulia

O acţiune de capturare a ursului care a pătruns într-o gospodărie din Pâclişa, localitate componentă municipiului Alba Iulia, unde a omorât un câine şi a atacat un porc, a început miercuri, începând cu ora 15.00, a anunţat viceprimarul Voicu Paul.

10 iul. 2019, 12:40
A început Operaţiunea Ursul. Vânătorii au pornit în căutarea ursului care îi terorizează pe locuitorii din Alba Iulia

Întrunite la sediul APM Alba, autorităţile cu atribuţii în operaţiunea de prindere şi relocare a ursului au decis să acţioneze miercuri după-amiaza, după ce tentativele de a-l atrage pe acesta într-o cuşcă amplasată de câteva zile în marginea localităţii au eşuat.

După ce ursul a ajuns în noaptea de marţi spre miercuri într-o gospodărie, producând temere în rândul oamenilor, câteva zeci de localnici din Pâclişa şi-au exprimat miercuri nemulţumirea faţă de modul în care este gestionată de către autorităţi problema în cauză.

Unul din cei doi urşi observaţi în mai multe rânduri în ultimele două săptămâni într-o suburbie a municipiului Alba Iulia, în Pâclişa, şi-a făcut din nou simţită prezenţa, după ce a pătruns, în noaptea de marţi spre miercuri, într-o gospodărie, unde a ucis un câine. Potrivit unor filmuleţe postate de localnici pe reţelele de socializare, ursul a intrat în gospodăria unei familii din Pâclişa, unde a pătruns până în adăpostul porcilor. Ursul a atacat un porc şi a omorât un câine.

La faţa locului s-au deplasat şase jandarmi, care au încercat să alunge ursul folosind muniţie de manevră. Au fost trase patru focuri de armă în aer„, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi (IJJ) Alba, Adela Buga. Potrivit acesteia, după circa o oră, ursul s-a îndepărtat de zona locuită, intrând în pădure. Săptămâna trecută, unul dintre urşi a omorât o scroafă.

În 1 iulie, locuitorii din Pâclişa au fost atenţionaţi, prin RO-ALERT, cu privire la prezenţa unui urs pe raza localităţii, oamenii fiind sfătuiţi să nu se expună la pericol şi, în caz de nevoie, să sune la 112.

Recent, a fost aprobat un ordin de relocare a celor doi urşi în zona Şureanu, în Munţii Sebeşului, fiind amplasate în acest sens în marginea localităţii două cuşti în care aceştia să fie atraşi. Deocamdată, în cuşti au intrat doar câini.

Un alt urs a fost observat în ultima lună în Ampoiţa, iar un altul în Berghin.