A început războiul! Peste 5.000 de rachete au zburat din Gaza spre Israel: „Teroriștii au intrat pe teritoriul țării”

Israel a intrat în „stare de război”, după ce peste 5.000 de rachete trimise din Gaza au bombardat țara sfântă.

07 oct. 2023, 11:28
A început războiul! Peste 5.000 de rachete au zburat din Gaza spre Israel: „Teroriștii au intrat pe teritoriul țării”
A început războiul! Peste 5.000 de rachete au zburat din Gaza spre Israel: „Teroriștii au intrat pe teritoriul țării”

A început războiul în Israel! Luptători palestinieni înarmați s-au infiltrat în zonele din sudul Israelului, în timp ce mii de rachete au fost lansate sâmbătă din Fâșia Gaza într-un atac surpriză revendicat de mișcarea islamistă Hamas. Rachetele lansate au provocat cel puțin cinci decese și peste o sută de răniți.

Citește și: Klaus Iohannis, discuții la cel mai înalt nivel pe tema războiului din Ucraina, alături de Joe Biden, Stoltenberg, Olaf Scholz, premierul Marii Britanii, Ursula von der Leyen și alți șefi de stat. Preşedinte român a cerut măsuri antiaeriene și antidronă sporite pentru flancul estic

Război în Israel: Gaza a atacat cu mii de rachete

Aeronavele israeliene lovesc poziții Hamas din Gaza.

„Zeci de avioane ale forțelor aeriene israeliene atacă ținte în Fâșia Gaza”, a anunțat purtătorul de cuvânt al forțelor defensive ale Israelului. Atacurile vin ca urmare a atacului surpriză efectuat de Hamas, grupare care controlează Fâșia Gaza, asupra teritoriului Israelului.

Luptătorii Hamas au intrat în Israel prin toate căile de acces, atât pe mare, aer, cât și pe pământ. Purtătorul de cuvânt al IDF a declarat că aproximativ 2.200 de rachete au fost lansate asupra Israelului din Fâșia Gaza. Zeci de mii de rezerviști ale armatei israeliene vor fi mobilizați din cauza situației de securitate. Au fost anunțate și 5 decese, și peste 120 de răniți în urma bombardamentelor. O femeie a decedat Kfar Aviv, iar alte patru persoane în așezările beduine din sudul țării. Guvernul israelian urmează să convoace o reuniune a cabinetului la ora 17:00.

Rachetele au căzut în mai multe orașe și comunități, inclusiv Tel Aviv, unde o casă a fost direct lovită. Mai mult, a fost raportată o lovitură directă asupra unei clădiri din orașul Ashkelon, aflat aproape de granița cu Fâșia Gaza. Zeci de vehicule au luat foc în orașul de la malul Mediteranei, iar două persoane au fost rănite ușor. Rachetele au lovit și în zona Kfar Aviv, unde o femeie de 70 de ani și-a pierdut viața în urma bombardamentului. O a patra persoană, un bărbat în vârstă de 20 de ani din Yavne, a fost rănită, fiind lovită de schije.

Jihadul Islamic este cea mai mică dintre cele două grupuri principale palestiniene din Fâșia Gaza și este cu mult depășită numeric de organizația de guvernare Hamas. După declanșarea atacului surpriză asupra Israelului, revendicat de Hamas, gruparea a anunțat că ia parte la lupte. Peste 20 de confruntări active între luptătorii palestieni și forțele de ordine israeliene sunt în desfășurare în sudul Israelului, a anunțat șeful poliției israeliene. „Suntem într-o stare de război. Suntem supuși unui atac masiv din Fâșia Gaza. În prezent, există 21 de locuri de confruntare active în sudul Israelului”, a transmis oficialul. Militanții palestinieni s-au infiltrat în orașele Netivot și Ofakim din sudul Israelului. O sursă din poliție spune că țin ostatici civili în Ofakim.

Atacul a vizat mai multe orașe din jurul teritoriului palestinian, dar şi alte localități situate mai adânc în Israel, în nordul și estul țării. „Forțele de Aparăre a Israelului declară o stare de pregătire pentru război”, a transmis armata israeliană într-un comunicat. „Au avut loc tiruri de rachete, larg răspândite în teritoriul israelian, din Gaza, iar teroriștii s-au infiltrat pe teritoriul israelian prin diferite puncte de intrare”, a mai anunțat armata israeliană, citată de Jerusalem Post.

La scurt timp după atacul cu rachete, „un număr necunoscut de terorişti” din Fâșia Gaza au intrat pe teritoriul israelian. „Locuitorii din zonele din apropierea Fâşiei Gaza au fost rugaţi să rămână în casele lor”, a transmis armata israeliană. Premierul israelian Benyamin Netanyahu a anunţat că îi va convoca pe cei mai importanţi responsabili de securitate ai ţării. În imaginile postate pe rețelele de socializare se văd mai mulți oameni înarmați în cartiere din Israel.

Mohammad Deif, un comandant militar de la vârful Hamas, a anunțat începerea operațiunii pe un canal media al gupării, cerând palestinienilor de pretutindeni să vină la luptă. „Aceasta este ziua celei mai mari bătălii care va înceta ultima ocupație de pe pământ”, a spus el, adăugând că au fost lansate 5.000 de rachete.

Hamas este o organizație paramilitară palestiniană islamistă, scopul său declarat fiind cucerirea teritoriilor aflate în prezent în cadrul statului Israel, Cisiordania și Fâșia Gaza. De partea cealaltă, Israelul a anunțat deja că Hamas „va suporta consecințele și responsabilitatea evenimentelor”. Israelul și Hamas s-au angajat în mai multe războaie de intensitate diferită în ultimele decenii. După 1994, grupul a afirmat frecvent că ar accepta un armistițiu, dacă Israelul se va retrage la granițele din 1967, ar plăti despăgubiri, ar permite alegeri libere în teritorii și le va acorda refugiaților palestinieni dreptul de a se întoarce.

Citește și: Klaus Iohannis acuză atacurile ruşilor din Delta Dunării: „Sunt crime de război”. Preşedintele României cere echipamente antidronă