A început vaccinarea poliţiştilor şi jandarmilor aflaţi în linia I în lupta contra COVID

Vaccinarea împotriva COVID-19 a personalului Ministerului Afacerilor Interne (MAI) aflat în linia I a început, vineri, la Centrul de Vaccinare din cadrul Spitalului de Urgenţă "Prof. dr. Dimitrie Gerota" din Bucureşti.

15 ian. 2021, 15:00
A început vaccinarea poliţiştilor şi jandarmilor aflaţi în linia I în lupta contra COVID
A început vaccinarea poliţiştilor şi jandarmilor aflaţi în linia I în lupta contra COVID

A început vaccinarea poliţiştilor şi jandarmilor aflaţi în linia I în lupta contra COVID. Circa 50 de angajaţi al MAI care îşi desfăşoară activitatea pe stradă şi intră în categoria celor care lucrează în domenii esenţiale vor fi vaccinaţi în prima zi a campaniei.

„Activitatea se încadrează în cea de-a doua etapă a campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, care include populaţia cu grad de risc şi lucrători care desfăşoară activităţi în domenii-cheie, esenţiale”, informează Biroul de presă al MAI.

 

De astăzi începe a II-a etapă de vaccinare anti-COVID-19

Vaccinarea populaţiei cu grad ridicat de risc şi lucrătorilor care desfăşoară activităţi în domenii-cheie esenţiale începe de astăzi.

Din categoria celor cu grad ridicat de risc fac parte adulţii cu vârsta peste 65 de ani, precum şi persoanele aflate în evidenţă cu boli cronice, indiferent de vârstă, în funcţie de indicaţiile vaccinurilor utilizate.

Conform Comitetului naţional pentru coordonarea activităţilor privind vaccinarea anti-COVID, în conformitate cu dovezile ştiinţifice actuale, în categoria „boli cronice” se încadrează oricare dintre următoarele afecţiuni:

* diabet zaharat
* obezitate
* alte boli metabolice, inclusiv congenitale
* afecţiuni cardiovasculare
* afecţiuni renale
* afecţiuni oncologice
* afecţiuni pulmonare
* afecţiuni neurologice, inclusiv sindromul Down
* afecţiuni hepatice moderate/severe
* afecţiuni autoimune
* imunodepresii severe: pacienţi transplantaţi, cu consult medical prealabil, pacienţi care urmează terapii biologice sau terapie de lungă durată cu corticosteroizi, pacienţi infectaţi cu HIV/SIDA.

Tot în această etapă vor fi imunizaţi lucrătorii care desfăşoară activităţi în domenii-cheie, esenţiale:

* personal cheie pentru funcţionarea instituţiilor statului (Administraţia Prezidenţială, Parlament, Guvern, ministere şi instituţii subordonate acestora);
* personalul din domeniul apărării, ordinii publice, siguranţei naţionale şi autorităţii judecătoreşti;
* personalul din sectorul economic vital: procesare, distribuţie şi comercializare a alimentelor de bază (panificaţie, lactate, carne, fructe şi legume); uzine de apă, epurare, transport şi distribuţie apă; centrale electrice, producţie, transport şi distribuţie curent electric; unităţi de producţie, transport şi distribuţie gaze; unităţi de producţie, transport şi distribuţie combustibili lichizi şi solizi; unităţi de producţie, transport şi distribuţie medicamente şi materiale sanitare; transport de persoane şi mărfuri; noduri feroviare, aeroporturi civile şi militare, porturi esenţiale; comunicaţii (Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, Radio şi Televiziune naţionale); personalul din unităţile de învăţământ şi creşe; personalul poştal şi din servicii de curierat; personalul cultelor religioase; personalul din mass-media care desfăşoară activităţi cu risc crescut de expunere la infecţia cu SARS-CoV-2 (ex: reportaje în unităţi medicale); personalul din domeniul salubrităţii şi deşeurilor.

Citeşte şi: Klaus Iohannis s-a vaccinat public anti-Covid: „Nu doare. E sigur, eficient și recomand tuturor vaccinarea”

 

Programare vaccinare anti-Covid. Iată care sunt pașii de urmat pentru a te programa online

Cei care vor să se imunizeze se pot programa pentru vaccinarea anti-COVID-19 începând de astăzi, 15 ianuarie.

Programarea se poate realiza prin platoforma de programare, iar înscrierile pot fi făcute de astăzi de la ora 15.00.

Autentificarea în platformă se realizează prin crearea în prealabil a unui cont, iar ulterior se introduc credențialele, adresa de e-mail și parola.

Primul pas este de configurarea profilului prin introducerea corectă a datelor de identitate. Ulterior se citește și se acceptă politica de utilizare. Fiecare cont are asociat un număr de telefon care se verifică prin introducerea codului format din șase cifre primit prin SMS.

Odată configurat profilul, se realizează identificarea electronică a entităților juridice. Astfel, sistemul generează automat formularul de înregistrare care se descarcă în calculator, se plică semnătura electronică, iar la final se încarcă documentul semnat pentru validare.

Următorul pas constă în înscrierea persoanei juridice în platformă. Se introduce codul unic de înregistrare sau codul de identificare fiscală pe baza căruia sistemul identifică persoana juridică. Ulterior, se selectează categoria de risc a persoanei juridice și diviziunea grupei de risc. Aplicația generază o declarație privind reprezentarea persoanei juridice, care se semnează cu certificat digital și se încarcă din nou în sistem.

După înscriere, e disponibilă selectarea entității juridice pentru a putea fi programate persoane la vaccinare. Se introduc datele de identitate ale celor care doresc să se vaccineze, localitatea și categoria de populație din care fac parte. După adăugarea persoanei este necesară actualizarea numărului de telefon al acesteia.
Următorul pas este programare efectivă la vaccinare. Se selectează persoana, se alege centrul de vaccinare și, în funcție de disponibilitate, se stabilesc data și ora la care se dorește programarea pentru vaccin și rapel pentru altele variante, de 21, respectiv 28 de zile, în funcție de vaccinul administrat la prima doză și recomandările medicale.

După parcurgerea tuturor pașilor, se poate vedea sumarul programării și este necesară acceptarea declarației de conformitate a datelor.

Programarea pentru vaccinare anti-COVID-19 se poate face și prin medicul de familie 

Pentru persoanele cu vârsta peste 65 de ani, programarea pentru vaccinarea anti-covid-19 se poate face individual, prin înscrierea pe platformă, prin medicul de familie sau prin call center.

Va exista un număr unic la nivel național – 021.414.44.25 -, iar sunând la acest număr apelurile vor fi preluate în cele 42 de call center-uri distribuite în fiecare județ.

O altă modalitate de programare va fi prin direcțiile de asistență socială din primării sau prin intermediul aparținătorilor, care își pot face cont și pot înscrie pe platformă până la cel mult 10 persoane din familie.

Aceeași procedură este și în cazul persoanelor cu boli cronice, cu recomandarea autorităților ca acestea să fie înscrise pentru vaccinare de către medicii de familie.

Angajații din activități în domenii-cheie vor putea fi înscriși în platforma de vaccinare și de către angajator. Persoana înscrisă intră apoi în platformă, se identifică în baza numărului de telefon, după care selectează centrul de vaccinare, data și ora la care vrea să se programeze pentru vaccinare.


loading...