Alegeri în USR PLUS. Votul electronic a fost suspendat după ce unii membri fără drept de vot af fi votat. Contre între Ghinea şi Cioloş, pe Facebook

USR PLUS îşi alege noua conducere. Votul a început miercuri, la ora 10.00. Scrutinul se desfăşoară online, în două tururi, dacă niciunul dintre candidaţi nu obţine peste 50% din voturi.

15 sept. 2021, 15:46
Alegeri în USR PLUS. Votul electronic a fost suspendat după ce unii membri fără drept de vot af fi votat. Contre între Ghinea şi Cioloş, pe Facebook

Biroul Național al USR PLUS a decis miercuri, 15 septembrie, să suspende procesul de vot electronic prin care se alege noul președinte al formațiunii după ce au existat plângeri că mai mulți membri fără drept de vot ar fi primit link pentru a-și exprima o opțiune.

„Decizia a fost luată în urma sesizărilor adresate Comisiei electorale privind situația unor membri care nu aveau drept de vot, dar este posibil să își fi exercitat acest drept dintr-o eroare tehnică a platformei care a expediat link automat de vot. Secretariatul General împreună cu Birourile Județene vor procesa până la data/ora reluării votului toate corecturile tehnice necesare sesizate către Comisia Electorală până astăzi ora 14:00.

Toți membrii USRPLUS cu drept de vot își pot exercita votul din nou de mâine dimineață începând cu ora 10:00,, iar perioada de vot se va prelungi cu 24 de ore, până la 23.09, ora 10:00. Biroul Național reiterează faptul că au drept de vot toți membrii care aveau cotizația plătita la zi la luna aprilie, data extragerii Registrului electoral”, a transmis USR PLUS.

Votul va fi reluat mâine, începând cu ora 10.00.

„Conducerea USRPLUS tocmai a decis oprirea procesului intern de vot și reluarea acestuia mâine dimineață.
Mii de membri care nu aveau drept de vot au primit link către platforma de vot, iar unii dintre ei au și votat.
Trag de mult un semnal de alarmă privind managementul partidului și organizarea votului, iar realitatea arată că demersul meu este fundamentat. Așa arată Revoluția bunei guvernări a actualei conduceri a partidului!
ATENȚIE: votul trebuie reluat doar când Biroul Național, Secretariatul General și Comisia Electorală pot garanta că registrul electoral este complet și corect. Orice vot exprimat în ciuda inexistenței dreptului la vot poate duce la compromiterea și lipsa de legitimitate a întregului proces. Incompetența sau lipsa voinței de a gestiona corect masa alegătorilor este atacabilă, atât prin regulament, cât și în justiție.
E momentul să schimbăm actuala conducere cu una care se pricepe și care vrea să respecte regulile, de orice fel ar fi ele.
Membru cu membru, redevenim puternici!
Și un APEL: Cinste inainte de toate! Indiferent de cum ați votat, vă rog mult să îmi scrieți dacă ați primit link-ul de vot deși nu aveați drept de vot. Nu ne permitem o asemenea problemă de credibilitate și democrație. Mulțumesc anticipat!”, a scris Irineu Darău, candidat la şefia USR PLUS, pe lângă Dan Barna şi Dacian Cioloş.

Citeşte şi: Stelian Cîţu: Florin Cîţu s-a baricadat cu lanţuri în Palatul Victoria. Încearcă, împreună cu PSD, prin toate mijloacele, să ne blocheze moţiunea de cenzură

Ştirea iniţială:

A început votul pentru alegerea preşedintelui USR PLUS. Aproximativ 50.000 de membri sunt aşteptaţi să voteze unul dintre cei trei candidaţi: Dan Barna, Dacian Cioloş sau Irineu Darău.

„Începând de miercuri, 15 septembrie, membrii USR PLUS votează noul preşedinte ale partidului rezultat în urma fuziunii dintre USR şi PLUS. Votul se desfăşoară online, prin intermediul unei platformei securizate, în două tururi, dacă niciunul dintre candidaţi nu reuşeşte să obţină peste 50% din voturi în primul tur”, a transmis USR PLUS.

Programul alegerilor este următorul:

Turul 1 – start vot 15.sep. 10:00 am, stop vot: 22.sep. 10:00 am
Turul 2 – start vot: 23.sep. 10:00 am, stop vot: 30.sep. 10:00 am

Rezultatul votului online va fi validat de congresul USR PLUS care are loc în weekendul 2-3 octombrie, la Romexpo, în Bucureşti.

Citeşte şi: Iulian Bulai vorbește iar în parabole: ”Începe votarea în cel mai plictisitor partid din România”

Contre între Cioloş şi Ghinea, pe Facebook înaintea votului

Copreşedintele USR PLUS şi candidat la şefia formaţiunii, Dacian Cioloş, a susţinut, într-o postare pe Facebook, că a fost chemat de mai multe ori de Cristian Ghinea pentru a „prelua USR”.

„Da, este adevărat că am primit multe chemări din partea lui Cristi Ghinea de a prelua USR. Pe aceste invitaţii s-a şi clădit mitul că există o conspiraţie a tehnocraţilor de a-i lua partidul lui Nicuşor Dan, dar punctul nevralgic – cel care dărâmă tot acest mit – este faptul că eu nu am dat curs acestor invitaţii niciodată. Motivele sunt mult mai simple decât ar crede publicul larg şi probabil că din cauza simplităţii lor nu au fost luate în consideraţie. O să le expun aici, folosindu-mă de dorinţa lui Cristi Ghinea de a puncta electoral înainte de începerea votului intern”, a scris Dacian Cioloş pe Facebook.

Cioloş a explicat de ce nu a dat curs invitaţiilor lansate de Cristian Ghinea

„1. Nu mă las folosit de nimeni, indiferent de beneficiile cu care sunt tentat. Am o carieră lungă în spate și îndrăznesc să spun că este o carieră așezată, onestă. Nu particip de felul meu la combinații și conspirații, nu ies să strig în gura mare și sunt rezervat pentru că știu prea bine că nimic nu este gratuit și că doar propria muncă girează un succes real. Nu am dat curs invitațiilor lui Cristian Ghinea de a prelua USR pentru că nu acesta e genul meu de a face politică. Nu îmi doream să devin un pion într-o luptă pentru putere care ar fi trebuit să îmi pună mie pe tavă sau sa-mi faciliteze accesul la o funcție sau niște beneficii. Am ales drumul mai lung și mai complicat, poate, dar mai onest. Iar celor care se îndoiesc de spusele mele le recomand să înfrunte realitatea așa cum e ea și să nu mai creadă în conspirații. Dacă aș fi avut cea mai mică înțelegere cu Cristi Ghinea și cu Dan Barna, astăzi aș fi avut o funcție pe care nu aș fi meritat-o, iar ei nu ar fi luptat din greu în această campanie internă.

2. Înțeleg că există o diferență de viteză între noi. Eu aș spune-o mai elegant: există o diferență de viziune între noi și sper că e o platformă pe care se poate construi. Nu sunt adeptul încoronărilor și al mesianismului, nu sunt dornic să rămân dator nici unui „kingmaker” și nu cred că vreunul dintre noi se poate coborî între supuși pe care îi vindecă miraculos. E un model politic păgubos, pe baza căruia s-a scris istoria ultimei sute de ani în România. Cine ajunge în fruntea statului sau a unei organizații nu este înnobilat și începe să împartă favoruri (de fapt, să plătească datorii). Nu. Ar trebui să înceapă să muncească și să lase în urma lui o țară sau o organizație mai bună decât cea pe care a primit-o. Candidăm ca să avem șansa de a munci pentru ceilalți, nu pentru avantajul nostru și pomenile pe care le împărțim la prieteni. Dacă aceste gânduri mă fac sa fiu perceput ca fiind mai încet, cu o viteză în urmă sau indecis, fie, îmi asum toate acestea. Dacă Cristi consideră asta indecizie, e treaba lui.

3. Sunt total de acord cu Cristi Ghinea atunci când speră ca punțile între echipele din USR să nu se rupă așa cum s-a întâmplat la PNL. Dar pentru ca acest lucru să fie posibil e nevoie să nu mai gândim în paradigma că învingătorul ia totul. Cum spuneam și mai sus, învingătorul nu ia nimic, doar muncește mai mult și are mai multă responsabilitate. Probabil că rar ați văzut așa ceva până acum în România, dar sunt liber să îmi susțin propria viziune politică. Sunt sătul să văd exuberanța învingătorilor care îi umilesc pe cei învinși într-o confruntare politică și îmi displace jurământul de răzbunare al celor învinși și care se simt umiliți pe veci de cei care au câștigat. Nu mă joc cu focul și cred că cea mai mare calitate a unui om politic este să îi îmbrățișeze pe cei care au pierdut pentru victoria sa, nu să îi scoată din societate sau din organizație pe cei care l-au contracandidat”, a explicat europarlamentarul Dacian Cioloş.

Replica lui Cristian Ghinea a venit imediat într-un comentariu la postarea lui Dacian Cioloş.

„Salut Dacian Cioloş. In esenta nu ai contrazis nimic din ce am zis: ai ratat toate sansele sa fii acolo la constructia politica, la fenomenul farapenali, la momentul in care am blocat referendumul CpF, la lupta din opozitie, la extinderea USR. Ai avut motivele tale, nu le-am inteles, viteze diferite. In rest, cuvinte frumoase. Cu tot respectul, nu te-am invitat niciodata sa preiei USR, un partid nu se preia, te-am invitat sa vii in USR pentru ca era nevoie de lideri. Intr-un partid democratic ca USR (si USR PLUS) mandatele se castiga prin vot. Exact asta am spus, „preluat” e un cuvant pus unfair de tine in gura mea. Nu ardem punti, vom lucra impreuna indiferent de rezultat. O sa treci peste supararea ca suntem in echipe diferite tura asta, o sa trec peste supararea ca imi pui cuvinte in gura. Hugs”, a scris Cristian Ghinea.

Cum a apărut USR PLUS, formaţiunea pentru a cărei conduceri se luptă Barna şi Cioloş

În luna mai 2021, USR şi PLUS au fuzionat după ce în ultimii ani cele două partide conduse de Dan Barna şi Dacian Cioloş au participat ca o alianţă la toate scrutinele electorale: alegerile europarlamentare, prezidenţiale, locale şi parlamentare.

În prezent, conducerea partidului este asigurată de cei doi co-preşedinţi Dan Barna şi Dacian Cioloş şi de Biroul Naţional Reunit format din liderii liderii USR PLUS.

Din partea USR din Biroul Naţional Reunit fac parte: Claudiu Năsui, Stelian Ion, Iulian Bulai, Nicu Ştefănuţă, Cristina Prună, Allen Coliban, Cristian Seidler, Liviu Mălureanu, Cătălin Drulă, Tudor Benga, Silvia Dinică, Cătălin Stancu, Ana Ciceală, Teodora Stoian, Diana Mureşan, Cristian Alin Moş, Andrei Corbu, Mihai Goţiu, Elek Levente, Radu Mihail, Ştefania Petre, Vlad Botoş, Ionuţ Moşteanu, Anca Sawaya.

Din partea PLUS din Biroul Naţional Reunit fac parte: Monica Berescu, George Căţean, Anca  Dragu, Victor Giosan, Andrei  Lupu, Alin Mituţa, Oana Ţoiu, Dragoş Tudorache, Oana Ursache, Vlad Voiculescu, Ramona Strugariu, Dragoş Pîslaru, Sergiu Hossu, Ciprian Teleman şi Ioana Mihăilă.

Partidul este reprezentat de 8 europarlamentari, 80 de parlamentari, iar la alegerile locale din 2020, USR PLUS a câştigat primăriile marilor oraşe din ţară – Timişoara, Alba Iulia, Braşov, Bacău, Sectoarele 1 şi 2 din Bucureşti, Câmpulung Muscel şi a obţinut peste 1200 de mandate în consilii locale şi peste 100 de mandate în Consilii Judeţene.