A încetat din viaţă fostul premier irlandez Albert Reynolds

Albert Reynolds, fost premier irlandez şi principal artizan al armistiţiului istoric al Armatei Republicane Irlandeze (IRA) în 1994, a încetat din viaţă joi la vârsta de 81 de ani, a anunţat televiziunea irlandeză, citată de AFP.

21 aug. 2014, 08:16
A încetat din viaţă fostul premier irlandez Albert Reynolds

Albert Reynolds a fost ales deputat pentru prima dată în 1977 din partea partidului Fianna Fail (centru-dreapta), membru al coaliţiei de la putere împreună cu democraţii progresişti, şi a ocupat în cursul carierei sale numeroase posturi ministeriale, potrivit Agerpres.

El a fost de două ori premier al Republicii Irlanda, în 1992, apoi între 1993 şi 1994. A avut un rol cheie în delicatele negocieri de culise care au dus la armistiţiul istoric al IRA, primul pas al procesului de pace în provincia britanică Irlanda de Nord. Apoi a demisionat din postul de şef al guvernului în 1994, ca urmare a destrămării coaliţiei guvernamentale cu laburiştii, subminată de un scandal în legătură cu extrădarea unui preot pedofil. S-a retras din politică în 2002 pentru a se ocupa de afacerile sale.

Irlanda va deveni prima ţară care va încheia programul de salvare cu UE şi FMI