A murit celebrul creator de îngheţată Raymond Berthillon

Raymond Berthillon, proprietar al cofetăriei cu îngheţată pariziene cu acelaşi nume, a murit sâmbătă, la 90 de ani, la 60 de ani după ce a creat locul care îi poartă numele, relatează luni AFP. De la un simplu bistro în inima Parisului, el a reuşit să facă o instituţie cunoscută în toată lumea, punct de oprire obligatoriu pentru turişti şi gastronomi, potrivit Agerpres.

11 aug. 2014, 18:07
A murit celebrul creator de îngheţată Raymond Berthillon

Raymond Berthillon, fiu de brutari, născut în 1923 în Yonne (sud-estul capitalei franceze), a început să îşi creeze imperiul de îngheţată în 1954. ‘El a readus sorbetul în atenţia consumatorilor în anii 1980. Cu el, naturalul a triumfat’, arată Gilles Pudlowski, critic gastronomic.

Ajuns la 30 de ani director al cafenelei şi cofetăriei La Bourgogne, proprietate a soacrei sale, Berthillon a avut ideea să repună în funcţiune un aparat de îngheţată, cumpărat cu câţiva ani înainte, arată casa Berthillon pe site-ul său. A fost începutul poveştii de familie, Raymond creându-şi felurile de îngheţată cu produse proaspete, cumpărate în aceeaşi zi, în zori.

Celebra cofetărie cu îngheţată se află în acelaşi local, dar există şi peste zece distribuitori de ‘Îngheţată şi sorbet de la casa Berthillon’ pe străzile alăturate: peste 40 de arome de îngheţată, de la lavandă la pateu, şi tot atâtea de sorbet, printre care cel de fragi, unul din marile succese ale casei. Multe cafenele şi restaurante au inclus în meniurile lor produse Berthillon. ‘Produsele sale sunt o marcă a calităţii’, arată Gilles Pudlowski.

Printre clienţii celebri ai casei, unde lucrează în prezent câteva generaţii ale familiei, se numără actorii Gerard Depardieu şi Carole Bouquet. În iunie 1999, în cursul unei vizite în Franţa, fostul preşedinte american Bill Clinton nu a putut rezista tentaţiei de a mânca un cornet cu îngheţată.

Primarul Parisului, Anne Hidalgo, i-a adus un omagiu fondatorului unei ‘adevărate instituţii, al unui punct de reper parizian, cunoscut şi apreciat în toată lumea’.