A murit compozitorul şi cântăreţul francez Georges Moustaki

Cântăreţul francez de originea greacă Georges Moustaki, autor al unor piese celebre ca "Milord" şi "Le Meteque", a murit joi dimineaţă la 79 de ani, au informat apropiaţi ai săi.

23 mai 2013, 12:33
A murit compozitorul şi cântăreţul francez Georges Moustaki

Artistul anunţase în 2011 că suferă de probleme respiratorii şi că boala, ireversibilă, îl împiedică să mai cânte, scrie Agerpres.

Georges Moustaki, pe numele său real Giuseppe Mustacchi, s-a născut pe 3 mai 1934 la Alexandria, din părinţi greci care emigraseră în Egipt. S-a stabilit în 1951 la Paris, unde l-a întâlnit pe Georges Brassens, al cărui nume l-a adoptat în semn de omagiu.

Moustaki a compus circa 300 de piese pentru mari interpreţi francezi, ca Edith Piaf sau Yves Montand, pe care le-a interpretat şi el cu mare succes.

Cele mai celebre cântece ale sale rămân „Milord” (1958), scris pentru Edith Piaf şi tradus în toată lumea, şi „Le Meteque” (1969), interpretat iniţial de Pia Colombo şi apoi de compozitor. Altele au devenit piese clasice, precum cele interpretate în 1966 de Serge Reggiani – „Sarah”, „Ma liberte”, „Ma solitude”, „Votre fille a vingt ans” -, dar şi „La Dame Brune” (Barbara, 1968) sau „Marşul lui Sacco şi Vanzetti”.

Poliglot, pictor, Moustaki se stabilise de acum 40 de ani pe insula Saint Loius din Paris.