A murit fiul celebrului pictor Pablo Picasso

Claude Ruiz Picasso, fiul pictorului spaniol Pablo Picasso, a decedat, a anunţat joi avocatul său Jean-Jacques Neuer, potrivit unui comunicat citat de AFP.

25 aug. 2023, 11:05
A murit fiul celebrului pictor Pablo Picasso

A încetat din viaţă Claude Ruiz-Picasso, fiul celebrului pictor spaniol. „A decedat în Elveţia, la vârsta de 76 de ani”, a adăugat avocatul, fără a preciza cauzele decesului.

Claude Ruiz Picasso a fost administrator din 1989 până în 2023 al moştenirii Picasso, care gestionează drepturile aferente artistului şi operei sale. În iulie anul trecut, el a dorit să se pensioneze şi să lase locul surorii sale Paloma, care fusese numită administrator.

Toto Cutugno a murit după o suferință îndelungată. Artistul italian avea 80 de ani
Pablo Picasso a avut patru copii: Paul, fiul său cel mare, născut din relaţia sa cu Olga Khokhlova şi care a murit în 1975; Maya, fiica Mariei-Thérčse Walter, care a murit în 2022, Claude şi Paloma, născuţi din relaţia cu Françoise Gilot.

„Claude Ruiz Picasso îşi părăseşte soţia, Sylvie Vautier se căsătoreşte cu Picasso şi au doi copii Jasmin şi Solal”, a adăugat avocatul Neuer, potrivit AFP.

O nouă tragedie pe şosea: Un celebru influencer a murit la doar 23 de ani în urma unui accident. În câteva săptămâni, avea nunta

Familia deţine monopolul dreptului de autor şi de reproducere al operelor lui Picasso, precum şi drepturile personalităţii, dreptul moral şi drepturile mărcii comerciale. Emite certificate de autentificare, luptă împotriva falsurilor şi intentează în mod constant acţiuni în justiţie.

Artista care i-a fost iubită și muză lui Picasso a decedat în iunie la 101 ani

 

Pictoriţa Françoise Gilot, una dintre iubitele lui Picasso, a murit la vârsta de 101 ani în Statele Unite. Decesul a fost confirmat de fiica sa, Aurelia Engel care a declarat pentru The New York Times că artista suferea de boli cardiace și pulmonare.

Pictorița s-a născut la 26 noiembrie 1921 la Neuilly-sur-Seine, într-o familie înstărită. O influență puternică asupra carierei sale a exercitat-o mama sa, care era acuarelistă. Pictorița a studiat mai întâi dreptul, apoi filosofia și a urmat cursurile Academiei de artă Julien. Cea care a fost alături de Picasso între 1946 și 1953 s-a impus în lumea artei încă din tinerețe. Lucrările sale se află în colecții prestigioase, la Centrul Pompidou, la Metropolitan Museum of Art şi MoMA din New York. În urmă cu doi ani, tabloul Palomar la Guitare, realizat în 1965, a fost vândut la o licitație pentru suma de 1,3 milioane de dolari.

Prima expoziție personală a avut loc în 1943, într-o galerie pariziană. Unul dintre mentorii săi a fost pictorul suprarealist Endre Rozda. Tot în 1943, pictorița l-a cunoscut pe Picasso cu care a trăit aproape un deceniu, petrecându-și o mare parte a timpului în vila de pe Riviera, cunoscută sub numele de La Galloise. Acolo, Picasso a prezentat-o unor prieteni, printre care filozofii existențialiști Jean-Paul Sartre și Simone de Beauvoir, regizorul și artistul Jean Cocteau și pictorii Georges Braque și Matisse. Împreună cu Picasso, Françoise a avut doi copii: Claude (născut în 1947) şi Paloma (născută în 1949).

În cartea Vivre avec Picasso, pictorița descrie relația sa cu Picasso, pe care îl arată a fi o persoană tiranică, superstițioasă și egoistă. Cartea publicată în 1964 s-a bucurat de succes, s-a vândut în peste un milion și jumătate de exemplare și a fost tradusă în 16 limbi.

Ultimii ani din viață artista i-a petrecut la New York dar, în egală măsură, și în Europa unde a călătorit și a expus.