A murit Ion Dobran, ultimul pilot de vânătoare supravietuițor al celui de-Al Doilea Război Mondial. Avea 102 ani!

Ion Dobran, unul dintre piloții Armatei Române din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, a murit, vineri, 24 septembrie, la vâsta de 102 ani. Ministerul Apărării Naționale a precizat că este "Zi de doliu pentru Armata României".

24 sept. 2021, 13:06
A murit Ion Dobran, ultimul pilot de vânătoare supravietuițor al celui de-Al Doilea Război Mondial. Avea 102 ani!
Ion Dobran a murit la vârsta de 102 ani

A murit Ion Dobran. Generalul-locotenent Ion Dobran a participat la 340 de misiuni de război, 74 de lupte aeriene, 11 victorii aeriene şi un avion distrus la sol. A fost doborât de trei ori, dar a scăpat cu viaţă fără răni grave!

A murit Ion Dobran

„Veteran aviator și erou al celui de-Al Doilea Război Mondial, generalul-locotenent Ion DOBRAN a făcut parte din Grupul 9 Vânătoare ai cărui piloţi au scris multe pagini glorioase în istoria aviaţiei militare. Veteran aviator, erou al celui de-Al Doilea Război Mondial, general–locotenent Ion Dobran a devenit un simbol, model de onoare şi demnitate militară, sursă de admiraţie şi respect pentru tinerele generaţii”, a postat Ministerul Apărării Naţionale pe pagina de Facebook.

Ion Dobran a fost absolvent al Şcolii Militare de Ofiţeri de Aviaţie, promoţia 1941 și a luptat împotriva sovieticilor pe frontul de est, împotriva americanilor în timpul bombardamentelor din 1944 şi împotriva germanilor după 23 august 1944, îndeplinind misiuni inclusiv în ultima zi a războiului, 9 mai 1945.

În 2019, lui Ion Dobran i s-au conferit, de către reprezentantul Administrației Prezidențiale, cele două decrete semnate de președintele României, Klaus Iohannis, cel de înaintare în gradul de general locotenent și cel de conferire a Ordinului Virtutea Aeronautică în grad de Cavaler cu însemn pentru militari, mai notează Ministerul Apărării Naţionale.