A murit Lys Ann, prima câştigătoare a Eurovisionului. A participat la trei ediţii VIDEO

Cântăreaţa elveţiană Lys Assia, câştigătoarea primei ediţii a concursului Eurovicion, în 1956, a murit sâmbătă, la spitalul Zollikerberg, din Zurich.

24 mart. 2018, 21:13
A murit Lys Ann, prima câştigătoare a Eurovisionului. A participat la trei ediţii VIDEO

Lys Assia s-a născut pe 3 martie 1924 la Rupperswil, în nordul Elveţiei. Ea şi-a început cariera ca dansatoare, dar apoi s-a transformat într-o cântăreaţă de succes, ajungând ca în 1956, la 32 de ani, să câştige prima ediţie a concursului Eurovision, care s-a ţinut chiar în Elveţia, la Lugano.

De remarcat că Lys Assia a reprezentat Elveţia la Eurovision şi în 1957, când a încheiat pe locul 8, dar şi în 1958, când s-a clasat pe locul 2. Pe bună dreptate, organizatorii Eurovision, care au anunţat vestea morţii sale, au numit-o pe Lys Assia „Marea Doamnă a Eurovisionului”.

La ediţia din 1985 Lys Assia a fost invitată de onoare la Eurovision, iar în 2005 a urcat pe scenă şi a cântat Celebration, la a 50-a aniversare a concursului.La 87 de ani a încercat o revenire spectaculoasă în prim-plan, înscriindu-se în selecţia naţională pentru a reprezenta Elveţia la ediţiile Eurovision din 2012 şi 2013, dar nu a avut succes.

Moartea lui Lys Assia vine la doar patru zile după cea a lui Katie Boyle, de patru ori prezentatoare a Eurovisionului, decedată marţi, la 91 de ani.