A murit maestrul muzicii de film, Armando Trovajoli, autor a 300 de coloane sonoare

Armando Trovajoli, compozitorul italian care a compus muzica pentru aproximativ 300 de filme şi a scris o celebră serenadă Romei populare adresată turiştilor, a murit la vârsta de 95 de ani. Deşi decesul a survenit cu câteva zile înainte, văduva sa l-a anunţat doar sâmbătă, respectând dorinţa unui om rezervat, căruia nu-i plăceau nici aplauzele, informează cotidianul La Repubblica, citat de Agerpres.

03 mart. 2013, 14:36
A murit maestrul muzicii de film, Armando Trovajoli, autor a 300 de coloane sonoare

Am aflat cu durere vestea morţii maestrului Armando Trovajoli. Astăzi, vocea Romei este mai stinsă. Numele lui Trovajoli se împleteşte cu istoria cinematografiei italiene şi cu cea a muzicii. Plecând de la cântecul ”Roma nun fa’ la stupida stasera’ şi până la coloanele sonore a zeci de filme, melodiile lui Trovajoli au însoţit viaţa fiecăruia dintre noi. Este suficient să vezi filmele ale căror coloane sonore le-a compus pentru a înţelege importanţa sa. Familiei maestrului i se transmite afecţiunea întregului oraş„, a afirmat într-o declaraţie primarul Romei, Gianni Alemanno.

Vestea morţii lui Armando Trovajoli este motiv de mare durere pentru oraşul Roma şi pentru întreaga lume a muzicii, filmului şi teatrului italian, cărora maestrul le-a dedicat viaţa sa, semnând sute de coloane sonore celebre şi cunoscute de toţi”, se arată într-o notă a noului guvernator al regiunii Lazio, Nicola Zingaretti.

A lucrat până în ultima zi, la cea mai recentă comedie a sa, transpunerea pentru teatru a filmului Tosca al regizorului Luigi Magni, şi cântând la pian„, a relatat văduva lui, Maria Paola Trovajoli.

Trovajoli s-a născut la Roma, la 2 septembrie 1917, iar de-a lungul îndelungatei sale cariere a cântat împreună cu cei mai mari muzicieni de jazz din lume – Duke Ellington, Louis Armstrong, Miles Davis, Chet Baker, Stephan Grappelli, Django Reinhardt. S-a dedicat totodată şi cinematografiei, realizând, printre altele, coloana sonoră a filmelor La Ciociara /ecranizare a romanului lui Alberto Moravia, cu Sofia Loren în rolul principal, n.red/ şi clasicul neorealist ”Riso Amaro”.

„Roma nun fa’ la stupida stasera” (Roma nu face pe proasta în seara asta) este o melodie romantică cântată pentru turişti.