A murit Mose Allison, compozitor şi interpret jazz şi blues

Mose Allison, compozitor şi interpret jazz şi blues, ale cărui piese au fost preluate de artişti precum Van Morrison, The Who, The Clash, Elvis Costello şi Yardbirds, a murit marţi, la vârsta de 89 de ani, potrivit The Guardian.

16 nov. 2016, 10:51

Născut pe 11 noiembrie 1927, în Mississippi, Mose Allison a murit din cauze naturale, a confirmat soţia sa, Audre Allison.

Pianist şi cântăreţ, artistul a îmbinat , timp de şase decenii, în muzica sa influenţe sudiste. „Am avut mereu tot felul de probleme, asta e sigur”, spunea Mose Allison într-un interviu acordat LA Times, în 1991. „Este mult blues în ceea ce fac. Totuşi, primează jazzul, dar sunt multe influenţe adăugate acolo”.

Mose Allison a fost distins cu medalia National Endowment for the Arts Jazz Masters Fellowship în 2013.

În copilărie, Allison a lucrat pe câmp, culegând bumbac, şi a început să urmeze cursuri de pian în anii de şcoală. „Exista un pian şi în casă”, povestea el pentru Sacramento Bee în 2003. „Mama m-a trimis la o bună profesoară de pian din Mississippi Delta şi am urmat cursuri câţiva ani. Am realizat că pot interpreta după ureche şi atunci am renunţat la lecţii”, mai spunea el.

După ce a studiat un an la Universitatea Mississippi şi a satisfăcut serviciul militar, în 1956, Mose Allison s-a mutat la New York, unde şi-a început cariera în jazz alături de Stan Getz şi Gerry Mulligan. Un an mai târziu, şi-a lansat primul dintr-o serie de 30 de albume, „Black Country Suite”.

Mose Allison a avut un fiu şi trei fiice, între care cântăreaţa Amy Allison.