A murit Octavian Udrişte, ”părintele” metroului bucureştean. A fost unul dintre cei mai importanți ingineri români din domeniul căilor ferate

Octavian Udriște, inginer care a lucrat mai multe decenii în domeniul căilor ferate și a avut un rol esențial în dezvoltarea metroului bucureștean, a încetat din viață luni seara, la vârsta de 88 de ani. Octavian Udrişte este considerat ”părintele” metroului bucureştean.

13 feb. 2024, 15:54
A murit Octavian Udrişte, ”părintele” metroului bucureştean. A fost unul dintre cei mai importanți ingineri români din domeniul căilor ferate

Octavian Udriște, inginer care a lucrat mai multe decenii în domeniul căilor ferate și a avut un rol esențial în dezvoltarea metroului bucureștean, a murit, anunță clubferoviar.ro.

Născut la Timișoara în 1935, Octavian Udriște este la a treia generație de feroviari din familie. Bunicul din partea mamei a fost mecanic de locomotivă la depoul din Cernăuți, iar cel din partea tatălui, originar din Mehedinți, a fost șeful magaziei din Gara Dealul Spirii, din București.

”Sunt a treia generație de feroviari, din partea ambilor bunici. Microbul mi s-a infiltrat în conștiința mea și m-am îndrăgostit de această meserie de tracționist, de la bunicul meu care a fost mecanic de locomotivă la depoul din Cernăuți, iar în 1939 aveam patru ani și am fost în comuna natală a bunicii mele, pe malul Ceremușului, nu departe de frontiera cu Polonia de atunci. Ei bine, bunicul meu se retrăsese ca pensionar CFR și am poze de acolo la un picnic în pădure, masa fiind un vagonet și doi bușteni puși de o parte și de alta erau scaunele, fotoliile pentru meseni”, spunea Octavian Udriște într-un interviu.

Citește și: Circulație dată peste cap la metrou după ce un bărbat s-a aruncat pe șine și a murit

A absolvit în anul 1958 Institutul de Căi Ferate București, Facultatea de Mecanică – Secția Locomotive.

Începând cu anul 1962, a ocupat funcții de execuție și concepție în instituțiile centrale care conduceau căile ferate. Și-a continuat activitatea ca șef al Depoului București-Călători (1970 – 1972), revizor general de siguranță a circulației (1973 – 1976), șef al Departamentului de material rulant al Metroului București (1977 – 1984), director tehnic al Metroului (1985 – 1993), director general al Metrorex (1994 – 1996), director executiv la Institutul de Cercetări în Transporturi (1996 – 1997), șef al Departamentului Sisteme de Transport al Siemens România (1997 – 2005), consultant tehnic la Integral Consulting RCD – SRL (2007 – 2017), consultant la Autoritatea Municipală de Transport București (2017– 2018). Din 2007 și până în prezent este președinte onorific la Club Feroviar.

Citește și: Cine e polițista aflată în timpul liber care a salvat viața unei fete bătute cu bestialitate la metrou. „În toată agitaţia şi zgomotul stradal au început să se audă strigătele disperate ale unei fete”

A fost unul dintre cei trei factori decisivi în punerea în funcţiune, în 1979, a metroului bucureștean (alături de proiectant şi Întreprinderea de Vagoane Arad, în prezent Astra Vagoane Călători).

Din 2007 și până în prezent a fost președintele onorific al Club Feroviar.

În septembrie 2023 Octavian Udriște a fost în centrul atenției, după ce ​Metrorex a demarat procedura de schimbare a numelui stației de metrou „Timpuri Noi” în „Octavian Udriște”.