A murit Robert Gabriel Mugabe. A fost cel mai longeviv dictator al vremurilor noastre

Robert Mugabe, care a condus Zimbabwe mai mult de trei decenii, a murit la vârsta de 95 de ani. Fostul preşedinte a decedat în Singapore.

06 sept. 2019, 05:26

Robert Mugabe a fost primul preşedinte pe care Zimbabwe l-a avut de la proclamarea independenţei, în 1980.

Născut pe 21 februarie 1924, în ceea ce a fost Rhodesia, Mugabe a fost închis mai mult de un deceniu fără să fi fost judecat după ce a criticat guvernul din de acolo în 1964.

În 1973, când încă se afla în închisoare, a fost desemnat liderul partidului Zimbabwe African National Union (Zanu), între fondatorii căruia s-a numărat.

Declarat iniţial marxist, apoi simplu socialist, el a fost prim-ministru din 1980 până în 1987, apoi, până în 2017, preşedinte al statului.

Considerat un erou al războiului de independenţă, a condus ţara cu o mână de fier, punând căluş opoziţiei şi ruinându-i economia.

În noiembrie 2017, Robert Mugabe a hotărât să demisioneze din funcţia de preşedinte al statului Zimbabwe, la câteva ore de când partidul său care se afla la putere l-a demis de la conducere după 37 de ani.

Acuzat de management greşit, Mugabe a fost, înainte de a demisiona, subiectul principal al protestelor care au împărţit ţara mai multe luni.

La conducerea statului i-a urmat Emmerson Mnangagwa.