A murit românul care a sfătuit trei preşedinţi americani. A predat la Harvard şi a fost un istoric de excepţie

Istoricul de talie mondială Kemal Karpat a murit la vârsta de 94 ani. S-a născut în Dobrogea, şi, când a emigrat, ca un omagiu adus României, şi-a schimbat numele după Munţii Carpaţi. În anii 80 a fost chemat la Casa Albă ca sfătuitor al preşedintelui, şi, de atunci, a mai ajutat încă doi preşedinţi ai Americii. Kemal Karpat a fost şi profesor la unele dintre cele mai cunoscute universități din lume, la Harvard sau New York.

21 feb. 2019, 10:12
A murit românul care a sfătuit trei preşedinţi americani. A predat la Harvard şi a fost un istoric de excepţie

Istoricul Kemal Karpat, o personalitate marcantă a mediului academic universal, a murit la vârsta de 96 ani, în Statele Unite ale Americii acolo unde locuia. Kemal Karpat a fost consultant pentru președinții americani Roland Reagan, Jimmy Carter și George Bush. A fost si profesor la cele mai bune facultati din lume precum Harvard, New York, Wisconsin-Madison din America și Bilkent. Nu a uitat însă niciodată de unde a plecat.

Am încercat să păstrez această limbă pentru dragostea pe care o port limbii româneşti, atât pentru că a fost canalul prin care mi-am format personalitatea, cât şi din pricina frumuseţii ei„, spunea istoricul.

Kemal Karpat a plecat de acasă de la vârsta de 18 ani pentru a studia la Istanbul. Nu s-a dezis insa niciodată de ţara lui. Pentru a-şi aminiti mereu de România, Kemal şi-a luat numele după Munţii Carpaţi, care simbolizau pentru el dârzenie si demnitate.

Kemal Karpat s-a născut pe 15 februarie 1923, la Babadag, în judeţul Tulcea.