A murit scriitorul Petre Covacef

Petre Covacef, inginer specialist în construcţii hidrotehnice, a trecut în nefiinţă. Lingvist, istoric, inventator, inginer pasionat de cercetare, de Dobrogea, de istorie, Covacef a rămas în memoria constănţenilor prin cele peste 20 de volume publicate.

06 feb. 2015, 07:34
A murit scriitorul Petre Covacef

Petre Covacef a fost nominalizat la premiile Academiei, pentru una din cărţile sale, „Portul Con-stanţa – „Portul lui Anghel Saligny”. Volumul „Cuibul Reginei”, lansat la Palatul Elisabeta, a fost inclus în programul dedicat jubileului Majestăţii Sale Regelui Mihai. Petre Covacef a fost inginerul specialist în construcţii hidrotehnice cu scrieri ce îmbină ingineria cu istoria. S-a născut în 1936, a absolvit Facultatea de Construcţii Hidrotehnice Bucureşti şi a fost şeful Secţiei Căi Navigabile a portului Constanţa între 1967 şi 1973. Pentru că a inventat un sistem de prindere a stabilopozilor a primit Certificat de inventator. După ieşirea la pensie, inginerul s-a dedicat scrisului despre stabilopozi, port, Constanţa, Dobrogea. În ziua în care a împlinit 76 de ani, Covacef a lansat cartea „Singur printre stabilopozi”. Iubea să-şi petreacă timpul printre cărţi, teancuri de albume şi poze adunate, vechi de 40 de ani, documente, studii şi tratate vechi. Inginerul ne mărturisea în urmă cu doi ani: „Dacă m-am apucat să adun documente, acum 30 de ani, a trebuit să le şi valorific. E o plăcere pentru mine să scriu. La mine nu contează ziua, noaptea…”.

„O să ne lipsească!”Maria Magiru, directorului Muzeului de Artă Populară, şi-a exprimat regretul că acest om valoros a trecut în nefiinţă. „Faptul că s-a dus aşa de repede după soţia sa, decedată în urmă cu un an, demonstrează faptul că îi lega o mare dragoste. Pentru noi, este o mare pier-dere. Petre Covacef a scris despre istoria oraşului, istoria Portului, despre principalele monumente de arhitectură. Mereu am fost impresionată de cât putea să muncească pentru documentarea unei cărţi. Era un mare iubitor de cultură! Pentru Constanţa este o mare pierdere! O să ne lipsească! Covacef şi-a adus con-tribuţia la scrierea istoriei culturale a Con-stanţei. A pus mare pasiune în opera lui”, a susţinut directorul Maria Magiru pentru Cuget Liber.