A murit ultimul mascul de rinocer alb nordic din lume. Trăia în Kenya şi era păzit permanent de soldaţi înarmaţi

Sudan, ultimul mascul din specia de rinocer alb nordic, a murit la vârsta de 45 de ani. Din această specie mai sunt în viaţă doar două exemplare femelă.

20 mart. 2018, 06:54
A murit ultimul mascul de rinocer alb nordic din lume. Trăia în Kenya şi era păzit permanent de soldaţi înarmaţi

Cele două exemplare de rinocer nordic alb rămase în viaţă sunt descendenţi ai lui Sudan, fiicele acestuia, Najin şi Fatu. Astfel, specia este pe cale de dispariţie un eşec de proporţie al oamenilor, care nu au reuşit conservarea. Abia în ultima vreme s-au făcut încercări de fertilizări in vitro, ca urmare a faptului că Sudan nu mai putea procrea pe cale naturală, însă acestea s-au dovedit fără succes. Costurile unei astfel de încercări se ridică la aproximativ 9 milioane de euro.

Specia a fost foarte vânată de braconieri, cornul acestori rinoceri fiind vândut pe piaţa neagră cu 75.000 de dolari kilogramul.

Sudan trăia împreună cu cele două fiice ale sale în rezervaţia Ol Pejeta, din Kenya. „A suferit enorm în ultimele 24 de ore. Nu se mai putea ridica şi avea răni deschise”, a scris într-o postare pe Twitter conducerea rezervaţiei, care a decis eutanasierea lui Sudan.