A murit un fost gardian nazist. Avea 95 de ani şi fusese expulzat din Statele Unite

Un fost gardian de lagăr nazist expulzat în august din SUA a murit în Germania, la vârsta de 95 de ani, a anunţat joi ambasadorul american la Berlin, Richard Grenell.

11 ian. 2019, 16:36
A murit un fost gardian nazist. Avea 95 de ani şi fusese expulzat din Statele Unite

Jakiw Palij a decedat la un cămin de bătrâni din Ahlen, în landul Renania de Nord-Westfalia, a precizat cotidianul Frankfurter Allgemeine Zeitung în ediţia sa online.

Germania a acceptat în august să-l primească pe teritoriul său pe fostul gardian nazist, invocând „responsabilitatea sa morală”, informează Agerpres.

Născut pe teritoriul actual al Ucrainei, Jakiw Palij a fost asistent al SS – Schutzstaffel, organizaţia paramilitară a lui Adolf Hitler – la lagărul de muncă forţată de la Trawniki, în Polonia ocupată, unde au fost exterminaţi peste 6.000 de evrei.

Palij a emigrat în 1949 în SUA şi opt ani mai târziu a obţinut cetăţenia americană, afirmând că în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial a fost agricultor. În 2003, un judecător federal i-a retras cetăţenia pentru că a minţit în privinţa trecutului său nazist şi ulterior justiţia americană a cerut expulzarea sa în Germania, Polonia sau Ucraina. Mult timp, Berlinul a refuzat să-l accepte pentru că nu avea cetăţenia germană, potrivit Agerpres.

Justiţia germană, criticată pentru că a luat poziţie prea târziu şi insuficient de drastic faţă de crimele celui de-al treilea Reich, a condamnat în ultimii ani mai mulţi foşti responsabili ai SS pentru complicitate la asasinate: John Demjanjuk, Reinhold Hanning sau Hubert Zafke. Niciunul dintre aceştia nu a ajuns însă după gratii din cauza stării de sănătate.