A murit un lider al Partidului Socialist Muncitoresc. A suferit un accident cerebral

Fostul lider al Partidului Socialist Muncitoresc spaniol (PSOE) Alfredo Perez Rubalcaba, care s-a remarcat în cariera sa politică prin lupta împotriva organizaţiei separatiste basce ETA, a decedat vineri la vârsta de 67 de ani în urma unui accident vascular cerebral, informează AFP.

10 mai 2019, 14:43
A murit un lider al Partidului Socialist Muncitoresc. A suferit un accident cerebral

Actualul premier spaniol, Pedro Sanchez, care în 2014 i-a succedat lui Alfredo Perez Rubalcaba la conducerea PSOE, a transmis pe Twitter un mesaj de condoleanţe în care a salutat un ”om de stat” care ”şi-a dedicat întreaga viaţă propriei ţări”.

”Sfârşitul ETA şi marile progrese sociale poartă semnătura sa”, a adăugat Sanchez, care a plecat joi mai devreme de la summitul european de la Sibiu pentru a fi alături de familia lui Rubalcaba, care a fost internat miercuri în stare gravă la spitalul Puerta de Hierro de Majadahonda, în apropiere de Madrid.

Intrat în PSOE în anul 1974, la sfârşitul dictaturii lui Franco, Alfredo Perez Rubalcaba a fost deputat şi ministru în mai multe guverne. Numărul doi în guvernul condus de José Luis Rodriguez Zapatero, în anii 2010-2011, el s-a remarcat în special ca ministru de interne în perioada 2006-2011, când s-a impus în lupta împotriva organizaţiei separatiste basce ETA, cu care au început discuţii secrete în 2006. La puţin timp după ce Rubalcaba a plecat din acest post, ETA a anunţat în octombrie 2011 renunţarea la lupta armată, potrivit Agerpres.

Preşedinte al PSOE şi lider al opoziţiei în perioada 2012-2014, el a demisionat de la conducerea partidului în urma înfrângerii la alegerile europene din 2014. Doctor în chimie, Rubalcaba şi-a reluat apoi activitatea de profesor la Universitatea Complutense din Madrid, unde a rămas până la sfârşitul vieţii.