A murit un temut torţionar din Argentina, condamnat de nouă ori la închisoare pe viaţă. Miguel Etchecolatz: „Am fost nevoit să ucid”

Miguel Etchecolatz, considerat printre cei mai sângeroşi torţionari din timpul dictaturii din Argentina (1976-1983), a murit la vârsta de 93 de ani. Condamnat de nouă ori la închisoare pe viaţă, fostul adjunct al şefului Poliţiei din provincia Buenos Aires a condus aproape 20 de lagăre de tortură, unde mii de persoane au fost ucise după ce au fost răpite.

03 iul. 2022, 09:26
A murit un temut torţionar din Argentina, condamnat de nouă ori la închisoare pe viaţă. Miguel Etchecolatz: „Am fost nevoit să ucid”
foto: Buenos Aires Times

Vestea morţii lui Miguel Etchecolatz, cunoscut drept un temut torţionar în Argentina, a fost dată sâmbătă de reprezenţii mai multor organizaţii de apărare a drepturilor omului, relatează agenţia AFP, citată de Agerpres.

Torţionarul Miguel Etchecolatz a murit de insuficienţă cardiacă într-o clinică unde fusese internat acum câteva zile

„Nu a avut niciodată un cuvânt pentru dispăruţi”, a precizat deputata şi activista de stânga Myriam Bregman.

Miguel Etchecolatz a fost condamnat în mai de un tribunal din oraşul argentinian La Plata pentru sechestrarea şi torturarea a şapte persoane şi pentru asasinarea a patru dintre ele, fapte care au avut loc în 1976 la centrul de detenţie clandestin din La Plata.

„Din cauza postului pe care îl ocupam, am fost nevoit să ucid, iar dacă ar fi să o fac din nou, aş face-o”, a spus Etchecolatz, în timpul unuia dintre numeroasele sale procese.

Etchecolatz a fost condamnat la închisoare pe viaţă de nu mai puţin de nouă ori. Bărbatul era închis la penitenciarul din Ezeiza, la sud de Buenos Aires. E a urmărit verdictul de la distanţă, spitalizat din cauza unui acces de febră.

Citeşte şi: Torţionarul Alexandru Vişinescu a murit în spitalul penitenciarului Rahova

Fostul torţionar a fost condamnat anterior la închisoare pe viaţă la sfârşitul lui 2020, la finalul unui proces de doi ani alături de alţi zece acuzaţi, în legătură cu 84 de cazuri de răpiri, acte de tortură şi crime.

Unul dintre martorii-cheie din numeroasele sale procese, Julio Lopez, fost deţinut torturat sub dictatură, a „dispărut” când se ducea la o audiere la tribunal în 2006. Dispariţia acestui bărbat de 77 de ani, care a stârnit o indignare profundă, nu a fost elucidată niciodată.

Conform organismelor de apărare a drepturilor omului, circa 30.000 de persoane au dispărut sub dictatură.

De la reluarea proceselor dictaturii la mijlocul anilor 2000, după peste un deceniu de măsuri şi legi de amnistie extrem de controversate, aproximativ 1.060 de persoane au fost condamnate pentru crime împotriva umanităţii.

Citeşte şi: EXCLUSIV | Clotilde Armand, acuzată de constituire de grup infracţional. DIICOT anchetează dosarul