A murit una dintre cele mai mari personalități ale României. Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași este în doliu

Doliu imens la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. A murit Prof. Nicolae Ursulescu, la vârsta de 80 de ani.

19 iun. 2023, 11:14
A murit una dintre cele mai mari personalități ale României. Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași este în doliu
Doliu uriaș. A murit profesorul Nicolae Ursulecu, la vârsta de 80 de ani

A murit Prof. Nicolae Ursulescu de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, una dintre cele mai mari personalități ale României. Anunțul trist a fost făcut de colegii săi de breaslă.

„Astăzi dimineața, după o lungă suferință, ne-a părăsit, spre a face arheologie cu îngerii, dl. Profesor Nicolae Ursulescu (2 aprilie 1943 – 18 iunie 2023).
Dumnezeu să-l ierte!”,
a transmis conf. univ. dr. Vasile Cotiugă, Facultatea de Istorie, UAIC Iaşi.

Citește și: Încă o tragedie aviatică. O cunoscută vedetă TV a murit pe loc

Decanul Facultății de Istorie din Iași, prof. univ. dr. Lucrețiu Ion-Bîrliba, a transmis un mesaj de condoleanțe.

„Facultatea de Istorie anunță cu tristețe plecarea dintre noi a profesorului Nicolae Ursulescu, prestigios cercetător al neoliticului și eneoliticului din România, formator de școală și un suflet luminos. Absolvent al Facultății de Istorie din Iași, Domnia Sa și-a început cariera în învățământul universitar la Suceava și a continuat-o cu excelente rezultate la Iași.

Autor al unor monografii importante despre culturile Satcevo-Criș și Cucuteni, al unor manuale de înaltă ținută universitară despre preistoria spațiului românesc, colaborator la Tratatul de Istorie a României, Nicolae Ursulescu a format o școală de arheologie preistorică la Iași, continuând tradiția inaugurată de Mircea Petrescu-Dâmbovița.

Discipolii săi au ajuns la rândul lor profesori universitari sau cercetători deja consacrați: Vasile Cotiugă, Andrei Asăndulesei, Felix Tencariu, George Bodi, Sorin Ignărescu, Aurel Melniciuc. Domnia Sa a efectuat cu succes săpături la Târgu Frumos, Isaiia-Balta Popii (de unde a publicat, împreună cu Felix Tencariu, faimosul complex de statuete de cult). Profesorul Ursulescu a fost cel care a inițiat parteneriatul la nivel instituțional cu Universitatea din Bari și a fost sufletul acestei colaborări vreme de un deceniu și jumătate.

Citește și: România, școala de compoziție românească, pierde un colos! Cornel Țăranu a murit la 89 de ani

Domniei Sale i se datorează și reluarea legăturilor, la nivelul colaborării pe planul arheologiei pre- şi postistorice cu Universitatea de Stat din Chișinău și cu alte instituții de cercetare și învățământ din Republica Moldova. Nicolae Ursulescu a fost unul dintre cei care au ctitorit Muzeul Universității din Iași.

Pe plan internațional, Profesorul Ursulescu a fost membru în comisii profesionale prestigioase (asociația Arheologilor Europeni, Asociația de Științe Pre- şi Protoistorice etc.), participând la numeroase manifestări științifice în Italia, Germania, Marea Britanie, Cehia, Slovacia, Austria, Grecia etc.

Calitățile sale pedagogice au fost dublate de un zâmbet cald, de o privire senină, de încurajări permanente adresate învățăceilor, izvorâte din tenacitatea sa greu de egalat. Dumnezeu să-l odihnească în pace!”, a transmis prof. univ. dr. Lucrețiu Ion-Bîrliba, decanul Facultății de Istorie din Iași.