A murit unul dintre cei mai mari oameni politici de după Al Doilea Război Mondial. A fost premier al Japoniei

Fostul premier japonez Yasuhiro Nakasone a murit vineri, la un spital din Tokyo. El a fost cel care a revitaliza într-un mod spectaculos economia Japoniei şi a dus ţara spre o apropiere militară faţă de Statele Unite. Yasuhiro Nakasone avea 101 ani.

29 nov. 2019, 07:22
A murit unul dintre cei mai mari oameni politici de după Al Doilea Război Mondial. A fost premier al Japoniei

Yasuhiro Nakasone a condus Guvenul de la Tokyo în perioada 1982-1987, consolidând capitalul de imagine al Japoniei în plan extern prin relațiile diplomatice pe care acesta le întreținea, cu precădere cea cu Washingtonul, și prin reformele pe care le-a instituit, luptându-se cu dimensiunea birocratică a statului.

Fostul premier Nakasone a eșuat însă a-și îndeplini visul său legat de propria guvernare ce consta în revizuirea constituției „pacifiste” a Japoniei pentru a clarifica statusul ambiguu al armatei în cadrul arhitecturii de putere și pentru a consolida rolul țării sale în plan extern.

Născut pe 27 mai 1918, ca fiu al unuii vânzător de lemne, Yasuhiro Nakasone şi-a început cariera ca un aprig naţionalist, denunţând vehemen ocupaţia americană între anii 1945 şi 1952, însă în anii ’80 a devenit foarte apropiat de preşedintele american de atunci, Ronald Reagan.