A murit unul dintre cei mai premiaţi regizori ai lumii. A fost distins cu 80 de trofee în carieră

Abbas Kiarostami, unul dintre cei mai de succes regizori din toate timpurile, a murit luni, la Paris, la vârsta de 76 de ani, răpus de cancer.

04 iul. 2016, 20:08
A murit unul dintre cei mai premiaţi regizori ai lumii. A fost distins cu 80 de trofee în carieră

Abbas Kiarostami s-a născut pe 22 iunie 1940, în Teheran, capitala Iranului. La 18 ani a câştigat un concurs de pictură şi a început să studieze grafica. În 1969 a înfiinţat Departamentul de Film din cadrul Programului dezvoltării intelectuale a copiilor şi adulţilor iranieni, iar în 1997, filmul său Gustul cireşelor (Jâ’m e guilass) a câştigat Palme d’Or la Cannes.

Abbas Kiarostami era cel mai cunoscut regizor al Noului Val iranian, curent iniţiat în anii 1970, avându-i printre cineaşti şi pe Majid Majidi, Mohsen Makhmalbaf şi pe fiica sa, Samira Makhmalbaf.

Deşi nu a avut niciodată o poziţie explicită – o imposibilitate, de altfel, în Iran – opera lui Kiarostami s-a concentrat pe rezistenţa umană şi a fost situată în sau aproape de zone conflictuale precum Afganistanul şi Kurdistanul.

De-a lungul carierei sale, Abbas Kiarostami a fost recompensat cu 80 de premii, pe lângă Palme D’Or, de la Cannes, el primind Premiul François Truffaut, Premiul Pier Paolo Passolini, Premiul Akira Kurosawa sau Leul de Argint la Festivalul de Film de la Veneţia.