A reînvăţat să meargă: Povestea fetiţei cu picioarele întoarse la 180 de grade

O fetiţă din Marea Britanie care s-a născut cu o malformaţie la şolduri reînvaţă să meargă. Medicii i-au rupt picioarele care făceau un unghi de 180 de grade.

14 mart. 2013, 18:30

Sophie Parker s-a născut cu şoldurile dislocate, iar picioarele ei făceau un unghi de 180 de grade (la 90 de grade, fiecare picior, faţă de poziţia normală), displazia de dezvoltare a şoldului fiindu-i diagnosticată după 12 luni. Fetiţa nu putea să îşi ţină picioarele drepte, ci orientate lateral, nu putea astfel să meargă singură şi nici să se ţină pe picioare.

„Încă de la vârsta de 8 luni, am observat că picioarele ei îşi îndreptau vârfurile către exterior. Eram mamă pentru prima oară şi nu ştiam dacă Sophie se dezvoltă normal. Nici medicii nu mi-au spus atunci că ar fi fost ceva în neregulă cu picioarele ei„, a povestit mama fetiţei, Laura, în vârstă de 31 de ani, citată de Daily Mail.

Acum, fetiţa are 2 ani şi a suferit între timp două operaţii chirurgicale, prin care specialiştii ortopezi i-au rupt picioarele şi i-au pus dispozitive metalice pentru a-i reconstitui şoldurile afectate de boală.

Prima intervenţie chirurgicală a avut-o la 1 an şi 2 luni, când micuţa încerca să meargă de-abuşilea, iar părinţii ei au observat că îşi târa picioarele. „eEa clar că avea probleme cu stabilitatea”, a spus tatăl fetiţei, Lee Parker.

Atunci, medicii i-au făcut prima radiografie şi au constatat că articulaţiile şoldurilor nu erau încă bine formate şi erau dislocate. I-au făcut operaţie şi i-au rupt femurul de la ambele picioare şi l-au repoziţionat. I s-au pus şuruburi de metal pentru ca oasele să rămână în poziţia corectă.

După operaţie i s-a pus un costum special, întreg, de la gât până la glezne, care o ajuta ca oasele operate să se poziţioneze corespunzător în articulaţii. În acest constum stătea 24 de ore din 24.

A urmat a doua operaţie, prin care i s-au scos bucăţile metalice. În primele şase săptămâni, Sophie avea găuri în femur şi risca să şi le fractureze. Dar părinţii eu au supravegheat-o neîncetat şi au ajutat-o să urmeze corect toate fazele recuperării.

Dacă medicii depistau mai devreme ce are, nu ar fi fost nevoie să îndure acele operaţii atât de invazive„, a spus mama fetiţei, care a făcut şi o asociaţie pentru copiii cu afecţiuni ale membrelor inferioare, numită STEPS. Această asociaţie atrage atenţia asupra unor boli rare ale membrelor inferioară şi ajută prin programe speciale familiile ale căror copii suferă de asemenea boli.