A șaptea tranșă de vaccin Pfizer BioNTech sosește mâine în România

Mâine, 01 februarie, va sosi în România a șaptea tranșă de vaccin de la Pfizer BioNTech care constă în 163.800 doze, pe cale aeriană, pe aeroporturile din Otopeni, Cluj-Napoca și Timișoara.

31 ian. 2021, 13:25
A șaptea tranșă de vaccin Pfizer BioNTech sosește mâine în România
A șaptea tranșă de vaccin Pfizer soseşte în România pe 1 februarie 

A șaptea tranșă de vaccin Pfizer BioNTech sosește în România pe 1 februarie. Transportul către centrele de stocare este asigurat de firma producătoare, inclusiv pe cale terestră. Vaccinurile sunt transportate în condiții optime de siguranță, în containere speciale, cu gheață carbonică și folie etanșă.

Astfel, procesul de vaccinare continuă atât în centrele din București, cât și din țară, fiind distribuite 163.800 doze Pfizer BioNTech, după cum urmează:

– Centrul Național de Distribuție București: 81.900 doze;

– Centrul Regional de Distribuție Brașov: 14.040 doze (dozele vor fi distribuite din totalul dozelor de vaccin alocate Centrului Național de Distribuție București.

Citeste si S-a aprobat vaccinul AstraZeneca/ Oxford. Anunţul făcut de Agenţia Europeană a Medicamentului. UE securizează exportul de vaccin

Cum va fi distribuită a șaptea tranșă de vaccin Pfizer

Transportul va fi executat cu o autospecială a MApN, însoțită de autospeciale ale jandarmeriei și poliției, cu respectarea lanțului de frig);

– Centrul Regional de Distribuție Cluj: 12.870 doze;

– Centrul Regional de Distribuție Constanța: 22.230 doze;

– Centrul Regional de Distribuție Craiova: 16.380 doze;

– Centrul Regional de Distribuție Iași: 10.530 doze;

– Centrul Regional de Distribuție Timișoara: 19.890 doze.

În centrele de vaccinare se vor utiliza atât doze recepționate de România în tranșa curentă, cât și în tranșele anterioare, pe baza solicitărilor transmise la Centrul Național și centrele regionale de depozitare, prin direcțiile de sănătate publică județene și cea a municipiului București.

Conform calendarului de livrare, următoarea tranșă de vaccin ar urma sa fie adusă în România luni, 08 februarie, iar la acest moment se așteaptă confirmarea oficială în acest sens din partea firmei producătoare.

Ce conţin vaccinurile Pfizer și Moderna. Epidemiologul Doina Azoicăi pune capăt speculaţiilor

„Acest vaccin este unul inovator, pentru că se utilizează această componentă de ARN mesager, care transmite informația, deci nu este o structură care face parte din componenta virală. Ceea ce îl face mai sigur și mai puțin reactogen.

Și, ca în orice produs biologic activ sau medicament, există și alte componente, pentru ca el să poată fi administrat. De aceea, spre deosebire de vaccinuri clasice – haideți să zicem așa – trebuie precizat că aceste vaccinuri nu au adjuvanți sau conservanți. Asta vizavi de reținerea populației, în legătură cu un conservant cum ar fi thiomersalul.

Aceste vaccinuri nu conțin adjuvanți sau conservanți datorită faptului că nu sunt vaccinuri de tip clasic, dar au niște componente pentru a le face posibil de a fi administrate. Aceste nanoparticule lipidice permit înglobarea acestui ARN, pentru a putea fi administrat într-un preparat vaccinal.

Citeste si Ungaria îşi injectează cetăţenii cu vaccinul chinezesc. Premieră în UE, Sinopharm a primit aprobarea autorităţilor de la Budapesta

Sărurile ajută la utilizarea acestui preparat, astfel încât să se adapteze la pH-ul și aciditatea țesutului uman. La fel și sucroza (zaharuri), care este conținută în preparatul vaccinul, este foarte utilă pentru a realiza crioprotecția, adică a realiza protecția produsului în ansamblu, în procesul de congelare.

Toate aceste componente nu sunt componente care să crească reactogenitatea, ci dimpotrivă, permit administrarea ARN-ului mesager în forma aceasta de preparat vaccinul. De aceea, acesta este posibil să fie făcut la o populație foarte largă, pentru că el nu are caracteristici de reactogenitate și, în plus, are caracteristici de siguranță mult mai crescute decât preparatele vaccinale clasice”, a explicat dr. Doina Asoicăi, la Digi24.