A scăzut numărul alegătorilor din România. Noile cifre de la AEP şi cât va costa scrutinul la alegerile parlamentare

Numărul total de cetățeni cu drept de vot înscriși în Registrul electoral la data de 5 septembrie 2016 este de 18.273.047, anunţă Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), în scădere faţă de raportarea anterioară. 

05 sept. 2016, 12:26
A scăzut numărul alegătorilor din România. Noile cifre de la AEP şi cât va costa scrutinul la alegerile parlamentare

Numărul total de cetățeni români cu drept de vot înscriși în Registrul electoral la data de 5 septembrie 2016 este de 18.273.047, cu 4.325 mai puțini față de ultima informare publică realizată de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) pe această temă, în data de 4 august 2016, când erau înregistrați 18.277.372 de alegători.

Diferențele apar ca urmare a operațiunilor curente efectuate de primari în Registrul electoral aferent unităților administrativ-teritoriale conduse de aceștia și a importului de date de la Direcția pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date, informează AEP. 

Potrivit Legii nr. 208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente, cu modificările și completările ulterioare, Registrul electoral este un sistem informatic naţional de înregistrare şi actualizare a datelor de identificare a cetăţenilor români cu drept de vot şi a informaţiilor privind arondarea acestora la secţiile de votare.
Registrul electoral este structurat pe judeţe, municipii, oraşe, comune, pentru cetăţenii români cu domiciliul sau reședinţa în ţară.

Alegerile parlamentare vor avea loc pe 11 decembrie. Cum se votează în străinătate şi cât va costa scrutinul

Persoanele autorizate să efectueze operaţiuni în Registrul electoral cuprinzând cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în ţară sunt primarii sau persoanele desemnate de către primari, prin dispoziţie, conform legii.

Numărul total de alegători valabil la data de 5 septembrie 2016, pe categorii de vârstă și în funcție de mediu (urban/rural) poate fi consultat aici. 
Numărul total de alegători valabil la data de 5 septembrie 2016, aferent fiecărei localități poate fi descărcat de aici. 

Citeşte şi Dacian Cioloş: Au fost presiuni să folosim tot felul de artificii pentru a aduce alegerile maiînspre toamnă

Alegerile parlamentare vor avea loc pe 11 decembrie, a decis Guvernul. Campania electorală se va desfășura în perioada 11 noiembrie – 10 decembrie. Listele electorale permanente se vor întocmi cel târziu cu 3 zile înaintea alegerilor, pe 8 decembrie, potrivit unui comunicat al Executivului.
Pentru buna organizare a alegerilor pentru Senat și Camera Deputaților din 2016 s-a aprobat suma totală de 227,7 milioane lei. Fondurile necesare sunt prevăzute în bugetele MAI, MAE, AEP, STS, INS, pe categorii de cheltuieli.