A scris o lucrare la şcoală şi poliţia a descins în cinci minute acasă la elev. Confuzia, de la o greşeală de limbă

Un băiat musulman de zece ani a fost interogat de poliția britanică în nordul Angliei după ce a scris din greșeală la cursul de limba engleză că locuiește într-o "casă teroristă" ("terrorist house" în engleză), a relatat miercuri BBC, potrivit Reuters și AFP.

21 ian. 2016, 06:54
A scris o lucrare la şcoală şi poliţia a descins în cinci minute acasă la elev. Confuzia, de la o greşeală de limbă

Băiatul a vrut să scrie că locuiește într-o ‘terraced house’ (în engleză, șir de case în regim închis de construcție—n.r.), însă profesorii nu și-au dat seama că a făcut o greșeală și l-au reclamat pe băiat la poliție, în conformitate cu noua legislație antiteroristă, despre care criticii spun că se concentrează pe comunitățile musulmane.

A doua zi, poliția a stat de vorbă cu băiatul și a verificat un calculator din casa familiei acestuia. Familia a cerut să i se prezinte scuze atât de către poliție, cât și de către școală, pentru acest incident care s-a produs la 7 decembrie, a precizat BBC.

„Nu ar trebui să pună un copil să treacă prin aceste lucruri”, a declarat, pentru BBC, un văr al băiatului, a cărui identitate nu a fost dezvăluită. „Acum îi e frică să scrie, să își folosească imaginația”, a mai spus ruda citată.

Miqdaad Versi, secretar general adjunct al Consiliului Musulmanilor din Marea Britanie (MCB), a afirmat că zeci de cazuri similare au mai fost raportate și s-a declarat ‘extrem de îngrijorat’ de excesele legii.

În septembrie, un adolescent de 14 ani a fost interogat de serviciile de protecție a copilului în legătură cu eventuale legături cu gruparea Statul Islamic, asta după ce a folosit termenul ‘eco-terorism’ la un curs.

Băiatul a folosit acest termen, în franceză, la un curs de franceză unde se vorbea despre chestiunea ecologiei și despre folosirea violenței pentru apărarea cauzei verzi, la școala sa din centrul Londrei.