A treia carantină în Israel, pentru noul coronavirus. Magazinele au fost din nou închise, oamenii au voie să se îndepărteze la maxim 1 km de casă

Israelul a intrat în a treia sa carantină pentru noul coronavirus şi a intensificat vaccinările la un ritm despre care premierul Benjamin Netanyahu afirmă că ar putea permite ieşirea din pandemie până în luna martie.

28 dec. 2020, 10:02
A treia carantină în Israel, pentru noul coronavirus. Magazinele au fost din nou închise, oamenii au voie să se îndepărteze la maxim 1 km de casă

Carantina în Israel instituită duminică – a treia din ţară – va dura cel puţin trei săptămâni şi are ca scop reducerea infectărilor care se dublează în prezent la fiecare două săptămâni, a anunţat Ministerul Sănătăţii, citat de presa internaţională. Vaccinurile înseamnă că ”există şanse foarte mari ca aceasta să fie ultima noastră carantină”, a declarat Sharon Alroy-Preis, şef al diviziei de servicii de sănătate publică a ministerului.

Carantina interzice vizitele şi limitează circulaţia persoanelor pe o rază de un kilometru faţă de locuinţă, cu excepţia deplasării pentru vaccinare. Magazinele neesenţiale vor fi închise, iar activităţile culturale suspendate.

De la începerea vaccinărilor, cu o săptămână înainte faţă de Uniunea Europeană, sistemul de sănătate israelian a administrat 280.000 de vaccinuri, cele mai multe din lume.

Autorităţile iau în considerare deschiderea unor centre de vacinări cu program de 24 de ore/şapte zile pe săptămână. Netanyahu doreşte ca numărul vaccinărilor se se dubleze la 150.000 pe zi până weekendul viitor.

Acest ritm ar permite vaccinarea a jumătate din populaţia Israelului de 9 milioane de persoane până la sfârşitul lunii ianuarie. Israelul a înregistrat aproape 400.000 de cazuri de Covid-19 şi 3.210 decese.

De îndată ce vom termina această etapă, în 30 de zile vom putea ieşi din coronavirus, vom putea deschide economia şi vom putem face lucruri pe care nicio ţară nu le va putea face”, a spus Netanyahu într-o declaraţie la televiziune.

Premierul conservator candidează în alegerile din 23 martie, convocate după ce coaliţia sa de guvernare s-a prăbuşit luna aceasta.Un sondaj publicat duminică de Institutul pentru Democraţie din Israel a constatat că 40,8% din populaţie a acordat guvernului ratinguri în mare parte pozitive pentru gestionarea aspectelor medicale ale crizei, în timp ce 32,2% i-au acordat ratinguri mai ales negative.

În ceea ce priveşte aspectele economice, ratingurile guvernului au fost 52,8% negative şi 19,7% pozitive.


loading...
Partenerii noștri