A treia doză a vaccinului anti-COVID ar putea fi administrată din octombrie în România. Ce persoane vor avea prioritate

Administrarea celei de-a treia doze de vaccin împotriva COVID-19 ar urma să înceapă în România în luna octombrie. Anunţul a fost făcut, marţi, de medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare.

07 sept. 2021, 11:00
A treia doză a vaccinului anti-COVID ar putea fi administrată din octombrie în România. Ce persoane vor avea prioritate

A treia doză a vaccinului anti-COVID ar urma să fie administrată persoanelor din categorii vulnerabile, urmând ca apoi să fie eligibili și cei din alte categorii.

„Vorbim o doză suplimentară de vaccin la anumite tipuri de persoane imunodeprimate, cum sunt persoanele post-transplant sau persoanele care sunt în evidenţă cu afecţiuni oncologice în tratament activ, persoanele cu imunodepresie fie primară, fie dobândită, cum este infecţia HIV netratată sau în stadii avansate.

De asemenea, persoanele fac terapii imunosupresoare, fie corticoterapie, fie terapie biologică, vor avea indicaţie de a efectua trei doze de vaccin în cadrul primei scheme de vaccinare, în loc de două doze care se recomandă la acest moment.

Ştim foarte bine că această autorizaţie a fost deja acordată de Agenţia americană pentru medicamente şi alimente (FDA) şi în acest moment Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) evaluează această indicaţie atât pentru vaccinul de la Pfizer, cât şi pentru vaccinul de la Moderna, ceea ce înseamnă că de la momentul autorizării, persoanele care se încadrează în aceste grupe de risc, de imunodepresie, vor primi trei doze de vaccin, în loc de două doze, la schema iniţială”, a anunţat medicul Valeriu Gheorghiţă.

Citeşte şi: 264 tipuri de măşti neconforme dintre care 40.15% sunt contrafăcute. Alertă InfoCons 

A treia doză a vaccinului anti-COVID ar putea fi administrată din octombrie. Care sunt condiţiile

„De asemenea, se discută de doza de rapel (booster) care se efectuează la cel puţin şase luni de la schema iniţială de vaccinare şi care se asemenea se propune pentru categoriile de persoane vulnerabile, vârstnice, care se află în evidenţă cu afecţiuni cronice. Ulterior se vor putea vaccina şi celelalte categorii de persoane care au primit schema iniţială de vaccinare”, a explicat coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare anti-COVID.

De asemenea, dr. Gheorghiţă estimează că, după ce va primi avizarea EMA, administrarea celei de-a treia doze a vaccinului anti-COVID-19 va începe din luna octombrie.

„După ce vom avea recomandările necesare, vom putea organiza și în România cele două tipuri de abordare. Repet: o doză suplimentară în cadrul schemei inițiale de vaccinare pentru persoanele imunodeprimate – și aici urmează să definim cu ajutorul comisiilor de specialitate din Ministerul Sănătății care sunt acele categorii de afecțiuni care au indicație de a primi trei doze de vaccin – și rapelul la cel puțin șase luni pentru aceleași categorii de persoane, la care se include, evident, și restul populației.

„Pentru luna octombrie, la început de lună, ne propunem să demarăm și în România această etapă, cu condiția să avem până la acel moment toate etapele premergătoare legate de recomandările internaționale”, a mai spus Valeriu Gheorghiță.

De la începutul campaniei, în România au fost vaccinate 5.287.454 de persoane, dintre care 5.171.742 cu ambele doze.

Până luni, 6 septembrie, în România au fost confirmate 1.107.043 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus, iar 1.058.587 de pacienți au fost declarați vindecați. Numărul persoanelor considerate vindecate este cel din data de 5 septembrie, pentru că nu s-au putut calcula vifrele noi din cauza unor rectificări apărute în platforma electronică dedicată. În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 3.338. Dintre acestea, 405 sunt internate la ATI. Din totalul pacienților internați, 107 sunt minori, 102 fiind internați în secții și 5 la ATI.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 9.178.276 de teste RT-PCR și 2.538.044 de teste rapide antigenice. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 5.630 de teste RT-PCR (2.514 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 3.116 la cerere) și 12.148 de teste rapide antigenice.

Citeşte şi: Ordinul care prevede regulile pentru derularea anului şcolar, publicat în Monitorul Oficial