A treia doză a vaccinului Pfizer ar putea deveni realitate. UE face pregătiri pentru imunizarea populaţiei

Uniunea Europeană este "pregătită" pentru posibilitatea de a-şi imuniza populaţia cu a treia doză de vaccin Pfizer/BioNtech împotriva noului coronavirus. Aceasta este şi propunerea înaintată şi de fabricanţii serurilor.

09 iul. 2021, 19:48
A treia doză a vaccinului Pfizer ar putea deveni realitate. UE face pregătiri pentru imunizarea populaţiei

Comisarul european pentru Sănătate şi Securitate alimentară, Stella Kyriakides, a vorbit despre măsurile pregătite la nivelul UE pentru administrarea celei de-a treia doză a vaccinului Pfizer.

„Suntem deja pregătiţi pentru cazul în care va fi nevoie, atât la nivel european, cât şi în termeni de strategie europeană de achiziţie comună şi de distribuire a vaccinurilor

Lucrăm la acest lucru în continuare, dar decizia în această chestiune se va baza pe ştiinţă”, a declarat comisarul european pentru Sănătate, în cadrul unei conferinţe de presă de la Madrid alături de ministrul spaniol al sănătăţii, Carolina Darias, conform Agerpres.

A treia doză a vaccinului Pfizer ar putea deveni realitate şi în România din cauza variantei delta

Stella Kyriakides a mai precizat că „lucrează constant cu Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) şi Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC) pentru a adopta o poziţia în viitoarele săptămâni sau luni.

De altfel, comisarul cipriot a avertizat că UE este „într-o situaţie foarte fragilă din cauza creşterii numărului de cazuri pe care o constatăm în numeroase state membre din cauza variantei Delta”.

„Nu este momentul pentru relaxare”, a insistat comisarul european pentru Sănătate şi Securitate alimentară, conform sursei citate.

Avertismentul lansat de Kyriakides vine în contextul în care, la nivel european, 65% dintre cetăţeni au primit o primă doză, iar 47% pe amândouă.

Citeşte şi: Eficacitatea vaccinului Pfizer a scăzut cu 30% în Israel. Tulpina Delta este rezistentă la serurile de pe piaţă, cazurile de infectare sunt în creştere

Joi, laboratoarele Pfizer şi BioNTech au anunţat că vor înainta „rezultate încurajatoare ale testelor în curs pentru o a treia doză de vaccin actual” autorităţilor de reglementare din SUA şi Europa.

Cele două companii consideră că o treia doză ar putea întări nivelul de anticorpi împotriva virusului şi împotriva variantei Delta, foarte contagioasă.

De asemenea, Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a recomandat vineri introducerea inflamaţiilor cardiace drept posibil efecte secundare ale vaccinurilor mARN împotriva COVID-19 de la Pfizer şi Moderna, conform agenţiei Reuters. Astfel, EMA recomandă ca miocarditele şi pericarditele să fie trecute în prospectul vaccinurilor produse de Pfizer şi Moderna drept noi efecte secundare.

Citeşte şi: Efecte adverse grave ale vaccinurilor Pfizer şi Moderna. EMA cere avertismente clare în prospecte