A treia noapte de operaţiuni de salvare în judeţele afectate de viscol VIDEO

În judeţele Galaţi, Vrancea, Buzău şi Prahova, autorităţile încearcă de trei zile să înlăture efectele viscolului. În paralel, au loc de operaţiuni de salvare a celor care au probleme medicale serioase.

28 ian. 2014, 07:46

Convoiuri organizate la Galaţi pentru a ajunge la urgenţele medicale

Operaţiunile de salvare în judeţul Galaţi sunt foarte dificile. Cu vehicule cu şenile sau cu snowmobile, 11 oameni din judeţ au ajuns noaptea trecută la spital. Salvările nu ajung în multe zone izolate, unde nămeţii au chiar şi peste doi metri. Acţiunile de deszăpezire au continuat toată noaptea.

Ambulanţele nu reuşesc nici acum să ajungă la bolnavi. Pacienţi din mai multe localităţi din Galaţi au aşteptat ore bune până vehiculele speciale ale pompierilor au ajuns la ei.

Oamenii au fost transportaţi până la o ambulanţă în comuna Pechea, de unde au fost duşi urgent la spital. Un caz special a fost o gravidă pentru care s-a dispus formarea unui convoi cu o freză ca antemergător, urmată de ambulanţă.

La Constanţa, un om fără adăpost a fost găsit într-o parcare aproape îngheţat. Omul a fost luat de o ambulanţă şi dus la spital.

În localităţile blocate de nămeţi, operaţiunile de deszăpezire nu s-au oprit. În Buzău, în localităţile Vadu Paşii şi Săgeata, nămeţii ajung şi la doi metri. Din nefericire, veştile nu sunt bune pentru oamenii din zonele greu încercate de iarnă. Viscolul revine în următoarele zile.

Operaţiune dramatică de salvare a unei gravide în travaliu a avut loc şi într-un sat izolat din Buzău. Femeia avea dureri cumplite şi trebuia să meargă de urgenţă la spital. Un vehicul cu şenile a reuşit să ajungă la ea şi să o ducă până într-un punct unde o aştepta o ambulanţă. Operaţiunea s-a încheiat cu succes, femeia a născut un băieţel. 

Troiene de 4-5 metri în Ialomiţa

De trei zile, oamenii se zbat să iasă de sub munţii de zăpadă. Au reuşit s-o facă numai pe fereastră. Vântul puternic a adus toată zăpada de pe câmp şi a format adevărate ziduri de omăt înalte de peste 3 metri.

Localitatea Munteni din Ialomiţa s-a transformat într-o mare uriaşă de zăpadă. Două zile oamenii au fost blocaţi în case. În mai multe sate, localnicii ies din propriile curţi sărind gardul care oricum este acoperit de nămeţi.

Autorităţile încearcă imposibilul şi iau măsuri pentru ziua de miercuri când este anunţat un nou viscol şi zăpezi abundente. Intervenţia autorităţilor este extrem de dificilă. Pe şosele sau pe căile ferate, toate drumurile sunt blocate. Gara de la Căzăneşti este acoperită de zăpadă.

Intervenţii dificile pentru elicopterele SMURD şi MAI

Ajutor venit din cer pentru oamenii bolnavi, blocaţi din cauza nămeţilor, în Buzău şi Vrancea. Elicopterele SMURD şi MAI au intervenit pentru a transporta mai mulţi pacienţi în stare critică, din sate izolate de zăpezi.

Unul dintre pacienţii care au avut nevoie de intervenţia elicopterului SMURD este o tânără de doar 21 de ani. Fata din localitatea buzoiană Vâlcele avea dureri abdominale crunte de ore bune iar nimeni nu ştia ce să-i facă.

Şi o femeie paralizată în urma unui accident vascular a fost preluată cu elicopterul de la Smeeni, dar şi mai mulţi oameni care au suferit fracturi. Şi în Vrancea, 7 oameni au fost salvaţi cu elicopterul. Un bebeluş de cinci luni, care avea febră, a fost scos din nămeţi şi dus la spital. Cu acelaşi elicopter a fost salvată o gravidă care a intrat în travaliu, o bătrână care avea mai multe fracturi după ce a căzut de pe o scară şi mai mulţi bolnavi care aveau nevoie de dializă.

În judeţul Prahova, un copil de cinci ani, cu febră, a fost salvat cu o ambulanţă cu şenile. Satul în care locuieşte copilul este acoperit de troiene care au chiar şi doi metri, iar utilajele de deszăpezire au rămas blocate.

Peste 30 de tiruri stau blocate de ieri, pe drumul dintre Slobozia şi Brăila

Deşi şoseaua este deschisă, poliţia nu le dă voie şoferilor să plece, pentru că ar putea rămâne înzăpeziţi. Oamenii sunt disperaţi şi spun că nu mai au bani şi motorină şi că li se strică mărfurile din camioane. Dacă nu li se va permite să plece astăzi, şoferii riscă să rămână blocaţi complet, pentru că la noapte se întoarce viscolul.