A treia rundă de negocieri pentru încetarea războiului ruso-ucrainean va avea loc luni

Delegaţiile Ucrainei şi Rusiei vor face o a treia încercare de restabilire a păcii în Europa de Est, a anunţat David Arahamia, membru al delegaţiei ucrainene, sâmbătă, într-o postare pe Facebook.

05 mart. 2022, 21:22
A treia rundă de negocieri pentru încetarea războiului ruso-ucrainean va avea loc luni

A treia rundă de negocieri între Rusia şi Ucraina se va desfăşura luni, 7 martie. Până în prezent, cele două runde de negocieri anterioare nu au avut prea multe rezultate.

Prima rundă de negocieri dintre cele două părți a avut loc luni, 28 februarie, dar ucrainenii și rușii s-au ridicat de la masă, după cinci ore, fără să ajungă la vreo înţelegere.

A doua rundă de negocieri avut loc joi seara, când părțile au convenit să creeze coridoare umanitare pentru evacuarea civililor și o posibilă încetare temporară a focului. De asemenea, au ajuns la o înțelegere cu privire la livrarea de medicamente și alimente în locurile în care se desfăşoară cele mai intense lupte.

Evacuarea civililor ucraineni din zonele bombardate de ruşi a fost întârziată

Singurul lucru obţinut de Ucraina a fost obţinerea permisiunii de a deschide coridoare umanitare pentru a permite civililor să iasă din anumite zone de luptă. Au existat, însă, întârzieri în punerea lor în aplicare.

Mai exact, evacuarea civililor din zona localităților Mariupol și Volnovakha din Donbas s-a amânat, au anunțat sâmbătă reprezentanții Crucii Roșii, în ciuda acordului de încetare temporară a focului pentru evacuarea civililor la care ajunseseră Rusia și Ucraina, la precedenta rundă de negocieri.

Viceprimarul din Mariupol a declarat, sâmbătă, că rușii au încălcat acordul de încetare a focului pentru a permite evacuarea civililor. Orașul este în continuare bombardat de către ruși. „Rușii continuă să ne bombardeze și să folosească artileria. E o nebunie„, a declarat viceprimarul Serhiy Orlov pentru BBC.

Citeste si Volodimir Zelenski, apel disperat după ce Rusia a doborât 29 de avioane ucrainene

A treia rundă de negocieri între Rusia şi Ucraina va avea loc pe 7 martie

Negociatorul David Arahamia, cel care a făcut anunţul celei de-a treia runde de negocieri, este şi liderul fracţiunii parlamentare a partidului Slujitorul poporului, al preşedintelui Volodimir Zelenski.

Negociatorul rus Leonid Sluţki a declarat că partea ucraineană a arătat o anumită deschidere în a doua rundă pentru a se ajunge la un acord, relatează agenţia de presă rusă TASS, citată de Agerpres.

Citeste si Alertă de nivel 4. SUA, avertisment pentru toţi cetăţenii: „Să plece imediat!”

La rândul său, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a aruncat vina pe Zelenski pentru faptul că negocierile bat pasul pe loc. Lavrov a declarat, sâmbătă, că încercarea lui Zelenski de a obţine ajutor direct din partea NATO nu ajută discuţiile dintre cele două părţi, dar că Moscova este pregătită pentru o a treia rundă.

Precaută să nu fie antrenată în războiul Moscovei împotriva vecinului său, NATO nu a dat curs apelului lui Zelenski de a crea o zonă de interdicţie aeriană deasupra Ucrainei, ceea ce l-a determinat pe preşedintele ucrainean să acuze alianţa că, în acest fel, a dat undă verde Rusiei pentru a-şi continua atacurile.