A venit din nou Crăciunul: Ortodocşii de rit vechi sărbătoresc Naşterea Domnului VIDEO

Creştinii ortodocşi de rit vechi din întreaga lume sărbătoresc astăzi Crăciunul. În Rusia, dar şi la Betleem şi în Egipt credincioşii au asistat la slujbe religioase.

07 ian. 2013, 07:04
A venit din nou Crăciunul: Ortodocşii de rit vechi sărbătoresc Naşterea Domnului VIDEO

Slujba din capitala rusă a fost transmisă în direct de televiziunea naţională. Catedrala este aceeaşi unde a avut loc în februarie anul trecut, protestul fetelor de la Pussy Riot împotriva lui Putin. Două dintre membrele formaţiei sunt şi acum în închisoare pentru gest.

Preşedintele rus Vladimir Putin şi premeirul Dmitri Medvedev au participat împreună la slujba oficiată de patriarhul Kiril, la Moscova.

Biserica Naşterii Domnului din Betleem a fost luminată la miezul nopţii de lumânările sutelor de credincioşi care au luat parte la slujbă. Printre invitaţii de seamă s-a numărat şi liderul palestinian Mahmoud Abbas, dar şi Patriarhul Theofilos al III-lea.

Cea mai mare catedrală din Cairo, Abasia, a fost aproape neîncăpătoare pentru sutele de creştini copţi care au asistat la prima slujbă de Crăciun de când a fost desemnat un nou papă. Figuri de seamă ale lumii politice s-au alăturat credincioşilor. Printre aceştia se numără preşedintele Muhamad Morsi, fostul său rival în apelegeri Amr Musa, ministrul de interne şi cel al apărării.

Crăciunul pe stil vechi este sărbătorit după Calendarul Iulian, care este decalat cu 13 zile faţă de cel Gregorian.