A venit pe lume primul copil născut prin programul de fertilizare in vitro

Natalia Intotero anunţă naşterea primului copil prin programul Naţional pentru Creşterea Natalităţii care a fost lansat în decembrie 2022.
Filip Stan
31 oct. 2023, 17:40
A venit pe lume primul copil născut prin programul de fertilizare in vitro

Ministrul Familiei, Tineretului si Egalitatii de Sanse, Natalia Intotero, anunţă, marţi, naşterea primului copil prin programul Naţional pentru Creşterea Natalităţii care a fost lansat în decembrie 2022. Persoanele care nu pot avea copii beneficiază de un ajutor în valoare de 15.000 de lei pentru proceduri de fertilizare in vitro.

„Cu emoţie şi bucurie anunţ venirea pe lume a primului copil născut prin programul FIV. Din motive uşor de înţeles, familia nu doreşte să dea datele personale ale acestora, dar vă spun că acest copil este sănătos şi voinic, aducând o mare bucurie familiei. Doresc multă sănătate micuţului şi familiei! Succes tuturor celorlalte familii care fac parte din Programul Naţional FIV”, anunţă Natalia Intotero.

Continuarea acestui program, precizează ea, este o prioritate pentru Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse.

Pensii 2024 DOCUMENT: Cum se face calculul pensiei, cu cât creşte vârsta de pensionare şi cum se traduce în bani punctul de referinţă de 81 de lei. Un singur articol intră în vigoare de la 1 ianuarie
„Pentru 1 din 5 cupluri dorinţa de a avea un copil e un drum lung presărat cu sacrificii, pentru că aceste persoane care îşi doresc să devină părinţi luptă cu infertilitatea. Nu doar cauza medicală este un obstacol în a avea copii, ci şi cea financiară”, încheie Intotero.

Natalia Intotero a anunţat şi alt program. „Vești bune de la Guvern! A fost aprobat astăzi Memorandumul privind Planul Național de Acțiune pentru Implementarea Garanției pentru copii.
Acest Plan va preveni și combate sărăcia și excluziunea socială prin garantarea accesului copiilor aflați în dificultate la 5 servicii cheie: nutriția sănătoasă, servicii de îngrijire medicală gratuite, educația gratuită, educația și îngrijirea timpurie gratuită, condiții de locuire adecvate.
Ca rezultate, ne așteptăm ca până în 2030 să scadă numărul de copii afectați de sărăcie și excluziune socială cu cel puțin 500 mii de copii față de 2021, dar și să fie redusă rata sărăciei copiilor la 30%, față de 45% la nivelul anului 2020.
Am încredere că prin Garanția pentru copii vor fi schimbate în bine multe vieți. Mulțumesc tuturor colegilor din Guvernul condus de Marcel Ciolacu pentru votul lor și deschiderea pe care au arătat-o față de acest document deosebit de important”, a scris Natalia Intotero pe Facebook.

Anterior, anunţul a fost făcut de fostul ministru al Familiei Gabriela Firea. „Faceţi cunoştinţă cu primul copil născut prin programul naţional pentru susţinerea natalităţii! Simt o bucurie nespusă pe care trebuie să o împărtăşesc cu toată lumea. Iată dovada că un proiect muncit cu sufletul aduce roade. Este o rază de speranţă pentru toate cuplurile din România care nu pot deveni părinţi din motive medicale. Ajutorul de 15.000 de lei pentru procedurile de fertilizare in vitro este un real ajutor. Felicitări părinţilor că au avut încredere în programul pe care l-am iniţiat în calitate de ministru al Familiei şi că nu au abandonat speranţa că prin proceduri medicale vor deveni părinţi. Au fost printre primele cupluri care au primit sprijinul din partea Guvernului şi au realizat procedurile în luna februarie. De o săptămână, sunt părinţii fericiţi ai unui băieţel sănătos şi vânjos”, a scris pe Facebook Gabriela Firea.

Lista măsurilor fiscale care vor intra în vigoare de la 1 noiembrie 2023. Grosul măsurillor vine de la 1 ianuarie 2024

Ea preciza că sunt aproape 7.400 de vouchere emise. „Sigur, nu toate se vor transforma în sarcini, dar este un început. Şi un pas important pentru creşterea natalităţii în România, pe lângă tratarea unei probleme grave, infertilitatea. Am pus foarte mult suflet în acest proiect, muncit alături de fostul meu coleg Marius Constantin Budăi, ministrul Muncii la vremea respectivă, şi echipele din cele două ministere. Am avut şi sprijinul lui Adrian Câciu, ministru de Finanţe când a fost aprobat programul, care a înţeles şi sprijinit programele pentru creşterea natalităţii. Le mulţumesc şi liderilor coaliţiei de guvernare – actualul premier Marcel Ciolacu, pe atunci preşedintele Camerei Deputaţilor, şi Nicolae Ionel Ciucă, acum preşedintele Senatului, atunci premier – care au susţinut acest proiect”, încheia Firea.

1. Criterii de eligibilitate:

a) cei doi membri ai cuplului infertil (căsătoriţi sau nu)/ femeia infertilă să fie cetăţeni români şi să aibă domiciliul în România;

b) cei doi membri ai cuplului infertil (căsătoriţi sau nu)/ femeia infertilă să aibă calitatea de asigurat în sistemul de asigurări sociale de sănătate din România;

c) procedurile medicale de specialitate recomandate trebuie să se desfăşoare într-o unitate medicală de pe teritoriul României, parteneră a programului, autorizată să desfăşoare acest tip de activităţi;

d) vârsta femeii beneficiare să fie cuprinsă între 20 şi 45 ani.

2. Actele necesare înscrierii în Program:

Cererea de înscriere – Anexa 1, care cuprinde următoarele documente justificative:

a) Copii ale actelor de identitate ale solicitanţilor;

b) Declaraţie pe propria răspundere – Anexa 1a;

c) Document din care să rezulte diagnosticul de infertilitate, cu indicaţia medicală pentru realizarea procedurii de FIV, eliberat de un medic specialist în obstetrică-ginecologie cu supraspecializare FIV şi reproducere umană asistată medical, angajat sau colaborator al unităţii sanitare partenere, emis cu maximum 60 de zile înaintea depunerii dosarului – Anexa 1b;

d) Adeverinţă eliberată de Casa de Asigurări de Sănătate din care să rezulte calitatea de asigurat în sistemul de asigurări sociale de sănătate a solicitantului, emisă cu maximum 60 de zile înaintea depunerii dosarului sau orice alte documente oficiale, conform legii, care să probeze calitatea de asigurat;

e) Acord individual de prelucrare a datelor cu caracter personal – Anexa 1c.

Solicitanţii trebuie să depună online la adresa [email protected] a MFTES dosarul complet.

Spynews
Mama Mădălinei Cojocari, fetița dispărută în Carolina de Nord, și-a recunoscut faptele! Femeia a pledat vinovată. Bunica ei a trecut la acuzații dure
Bzi.ro
Carmen Harra a spus adevărul despre împăcarea dintre Anamaria Prodan și Laurenţiu Reghecampf! „Amândoi s-au blocat!”
Fanatik.ro
Țara bogată care oferă burse pentru studenții români. Se poate aplica online: “Credem foarte mult în sistemul educațional românesc”
Capital.ro
Devine ilegal PESTE TOT în România. Legea a fost deja adoptată: Vrem să spunem STOP
Playtech.ro
Ruby, ţinută de INFARCT la TV! S-a văzut tot, dar nu i-a păsat. Telespectatorii s-au lipit de televizoare
DailyBusiness
Legea care ar putea influența veniturile românilor, la un pas să fie votată în Parlament
Adevarul
Biserică din secolul al XIX-lea, pusă la pământ. Ambulanța pentru Monumente a ajuns prea târziu VIDEO
Spynews
Tzancă Uraganu, înțepătură la adresa lui Bogdan de la Ploiești? „Pentru cele mai frumoase foste...”. Cum îi face manelistul „reclamă” colegului de breaslă
Spynews
Unde are loc priveghiul Ionelei și al lui George, doi dintre tinerii morți în accidentul din Vaslui! Decizia neașteptată pe care a luat-o familia: ”Au fost aduși...”
Evz.ro
Schimbări uriașe pentru milioane de români. Se modifică totul la pensie
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. Cea mai bogată româncă are o avere de peste 800.000.000 de euro și arată impecabil la 66 de ani
wowbiz.ro
Mădălin Ionescu, în doliu! Prezentatorul TV a dat vestea cumplită printre lacrimi: „S-a stins. Am trăit cu o durere imensă ultimele lui clipe”
Cancan.ro
Crimă de Sfinții Constantin și Elena! Și-a găsit părinții morți în casă 😲
Playsport.ro
INCREDIBIL! Mădălina Ghenea a pozat ca NICIODATĂ, iar imaginile au scăpat pe net! Cum apare
kanald.ro
Cât costă o porție de mici în piața Obor. Nimeni nu se aștepta la un asemenea preț
Capital.ro
Se dau 500 DE LEI OBLIGATORIU în România. Marcel Ciolacu: E directivă europeană
StirileBZI
Se anunță tarife mai mici vara aceasta la biletele de avion! Despre ce destinații este vorba
Prosport.ro
FOTO. I-a luat actriței din filmele pentru adulți un inel de logodnă de 1.000.000 de dolari și la câteva zile s-a despărțit de ea!
stirilekanald.ro
Breaking news despre Florin Piersic!
substantial.ro
„Tragedie pe două roți în Vaslui: Tânăra Ionela, aflată la pragul căsătoriei, și-a anunțat destinul în ultimul ei mesaj online – ‘Viața este o călătorie frumoas
MediaFlux
Guvernul „arde” bătrânii la buzunare. Cine sunt seniorii care nu primesc nimic în plus la pensie
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'