Abdullah Ocalan îndeamnă la încetarea grevei foamei a miilor de deţinuţi din Turcia

Liderul istoric al rebeliunii kurde, Abdullah Ocalan, a îndemnat duminică la încetarea grevei foamei pe care au declanşat-o mii de deţinuţi în Turcia pentru a protesta împotriva condiţiilor sale de detenţie, au anunţat avocaţii acestuia, informează AFP şi Reuters.

26 mai 2019, 09:55
Abdullah Ocalan îndeamnă la încetarea grevei foamei a miilor de deţinuţi din Turcia

„Aştept să puneţi capăt mişcării voastre” de protest, a declarat Ocalan, potrivit unui text dat citirii de către avocatul său Nevroz Uysal, care şi-a putut vizita de două ori clientul luna aceasta, după ce din 2011 vizitele i-au fost interzise.

Potrivit avocatului său, Ocalan a insistat în timpul întrevederii asupra faptului că „grevele foamei, odată ce şi-au atins obiectivul, trebuie oprite”, potrivit Agerpres.

Anunţul vine după ridicarea interdicţiei de a se vedea cu avocaţii săi care i-a fost impusă în 2011 lui Abdullah Ocalan, unul dintre fondatorii Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), grup clasat drept „terorist” de Ankara şi aliaţii săi occidentali.

Potrivit partidului prokurd HDP, circa 3.000 de deţinuţi se află în greva foamei, majoritatea raliindu-se mişcării în ultimele luni, din solidaritate cu o deputată kurdă, Leyla Guven, care refuză alimentaţia din noiembrie anul trecut, pentru a protesta împotriva izolării impuse lui Ocalan.

Doi dintre avocaţii săi au putut să-l viziteze prima dată pe liderul kurd la 2 mai pe insula-închisoare Imrali unde este deţinut, în Marea Marmara, apoi, după ce interdicţia a fost ridicată oficial săptămâna trecută, ei au putut reveni acolo miercuri, potrivit Agerpres.

În pofida izolării aproape totale la care este supus, Abdullah Ocalan rămâne o personalitate esenţială pentru rebeliunea kurdă din Turcia, unde conflictul dintre stat şi PKK s-a soldat din 1984 şi până acum cu 40.000 de morţi.

Opt persoane s-au sinucis în închisoare de la începutul mişcării, potrivit HDP.