La 73 de ani, Maria Movilă este absolvent de facultate și se pregătește să-și susțină lucrarea de licență, în care a tratat relația dintre oameni și urși.
S-a înscris la facultate la vârsta de 70 de ani, o vârstă la care românii au grija nepoților sau a strănepoților, vânează bilete de tratament, sporovăiesc pe bancă în fața blocului sau în parcuri sau citesc cărți pe care n-au apucat să le citească în perioada activă.
Ei, bine, Maria Movilă a renunțat la o parte din aceste privilegii și a ales să se focuseze, timp de trei ani, pe cursuri, examene, deprinderea de competențe tehnice și pe alte tipuri de competențe de care nu avusese nevoie cu mai bine de cinci decenii în urmă, în perioada în care se afla pe băncile școlii.
Femeia a avut o carieră în domeniul tehnicii dentare, dar aceasta nu i-a mai fost de folos odată ce s-a pensionat. A descoperit, însă, că i-ar plăcea să contribuie mai eficient la protejarea mediului. Așa că a decis să deschidă o asociație de profil. Nu o putea face, însă, în lipsa unei diplome care să-i ateste studiile în domeniul ingineriei mediului.
Așa că, temătoare, s-a înscris la facultate. Știa că nu-i va fi ușor, că are enorm de recuperat pentru a ajunge la competențele digitale ale colegilor de amfiteatru, dar s-a ambiționat și nu a bătut în retragere.
A depășit chiar și cumpăna uriașă din ultimul an de facultate, atunci când și-a rupt o mână, iar cealaltă pe cealaltă i-a strivit-o un container. A vrut să înghețe anul, dar nimeni din jur nu a lăsat-o.
„Am terminat liceul în 1973, atunci nu exista informatică sau prezentări PowerPoint. Am avut mult de recuperat și am trecut prin probleme de sănătate, dar colegii și profesorii m-au susținut.
În anul III am avut multe probleme: mi-am rupt o mână, iar cealaltă mi-a fost accidentată de un container de haine second-hand de la Caritas – mi-a zdrobit degetele.
Voiam să-mi îngheț studiile. Dar profesorii nu m-au lăsat, colegii m-au susținut, iar la sfatul unui medic am început exerciții de relaxare pentru gestionarea stresului.
Asta m-a ajutat să mă adun în două săptămâni și să avansez rapid și cu lucrarea de licență, care e despre relația dintre oameni și urși, și cum pot fi gestionate conflictele dintre ei”, povestește Maria, pentru weradio.ro.
Maria are o grijă exemplară față de mediu și, prin intermediul asociației pe care o va înființa, speră să contribuie infinit mai mult la protejarea lui.
„Spăl vasele și părul cu apă de ploaie, folosesc apa uzată la toaletă, reciclez, am grijă de animale. Acum știu și ce legi pot invoca când e vorba de protejarea mediului. Cunoștințele dobândite la facultate îmi vor fi de mare folos”, spune proaspăta absolventă.