Absolvent de liceu din Iaşi, la un pas sa rateze admiterea în Marea Britanie din cauza erorii la PROBA DE FIZICĂ

Un elev din Iasi, Vlad Tifor, absolvent al Colegiului National, a fost cat pe ce sa nu obtina punctajul care sa-i permita continuarea studiilor in Marea Britanie. Totul s-a petrecut din cauza incompetentei celor care au formulat subiectele la proba de fizica, la examenul de Bacalaureat, enuntul fiind gresit. O sustin atat elevii, cat si profesorii, acestia lansand o petitie care deja a strans peste 600 de semnaturi. Astfel, din cauza acestui enunt, subiectul care putea fi rezolvat in cateva minute a necesitat mai bine de o ora.

12 iul. 2016, 12:40
Absolvent de liceu din Iaşi, la un pas sa rateze admiterea în Marea Britanie din cauza erorii la PROBA DE FIZICĂ

„Nu au vrut sa vina din prima cei de la comisie. A venit un domn, am incercat sa ii explic de ce cred ca e gresit, dar nu a vrut sa ma asculte si mi-a zis ca nu trebuie sa interpretez. Am fost admis la mai multe facultati din Marea Britanie si m-am hotarât la doua din ele. Una imi cere peste 9.60 nota si cealalta peste 9. Si daca dispare acest punct la limita”, a spus Vlad Tifor, potrivit bzi.ro. Acesta a obtinut 9.4 la fizica, 9.45 la romana si matematica, astfel ca media finala este de 9.38. Cele cateva sute de absolventi ai claselor a XII-a care au sustinut testul la disciplina Fizica au constatat, cu stupoare, ca la subiectul al II-lea din varianta primita este o grava eroare de elaborare a subiectului.

Citeşte şi Rezultate Bacalaureat 2016. Aceştia sunt ELEVII DE 10 ai Transilvaniei

„Probabil cei de la minister vor spune ca nu a afectat in mare masura problema data, adica abureli, dar trebuie sa ne gandim cat timp a pierdut un elev bun pentru a justifica datele gresite si aberatiile care rezultau din acestea. Si asta in defavoarea altor subiecte. De aceea, sustin acordarea punctajului maxim pentru orice abordare a acestui subiect”, a spus un elev, imediat dupa sustinerea probei.

„Din pacate, la subiectul II de la Bacalaureat, disciplina Fizica, la electricitate este in textul problemei o tensiune intre doua puncte U intre A si B de 30V. Ar fi trebuit sa fie -30 V pentru ca intensitatea curentului electric in acea ramura era de la B la A. Este un lucru evident si cunoscut de toti cei care stiu Fizica. Spre exemplu, elevii de la Colegiul National Iasi s-au chinuit in fel de fel de moduri sa rezolve problema, chiar cu datele din problema, unii chiar se intrebau oare daca nu mai stiu ei formule sau Fizica si astfel au pierdut si o ora la acest subiect. Singura solutie in acest caz este sa se dea punctajul maxim la rezolvarea in orice mod a acestui subiect si Ministerul Educatiei, mai exact Inspectorul de Fizica din minister, sa recunoasca ca a gresit. Din pacate, ne batem din nou joc de munca elevilor nostri. Profesorii care au elaborat subiectul au avut atata timp pentru ca totul sa fie in regula, dar…”, a precizat reputatul profesor de Fizica, Andu Ouatu de la Colegiul National. Uluitor este ca, oficialii ministeriali au aflat totul in legatura cu greseala depistata de elevi la subiectul de la Fizica din presă. 

Citeşte şi REZULTATE BAC 2016. În judeţul Iaşi, două fete au luat 10 pe linie

„Aflu de la dumneavoastra de aceasta problema. Ma voi interesa chiar pe site-ul BZI sa vad despre ce este vorba… Eu nu sunt persoana avizata si nu am expertiza necesara pentru a va oferi o pozitie oficiala. Voi transmite cele semnalate catre Serviciul National de Evaluare si Examinare, pentru a primi o explicatie oficiala, dupa care va voi trimite o declaratie avizata pe cele prezentate”, a transmis Daniel Tomoni, Sef Birou Presa in cadrul Ministerului Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice (MENCS).