Acceleratorul de particule din Elveţia: O sută de ROMÂNI încearcă să dezlege misterele UNIVERSULUI VIDEO

O sută de români lucrează la experimentul care ar putea dezlega misterele Universului. Mai exact, ei colaborează cu cele mai luminate minţi din lume la Acceleratorul de Particule de la Geneva. Acest experiment a fost reluat după aproximativ 2 ani de pauză. 

16 apr. 2015, 13:58
Acceleratorul de particule din Elveţia: O sută de ROMÂNI încearcă să dezlege misterele UNIVERSULUI VIDEO

Considerat a fi un proiect controversat, criticii au avertizat că acceleratorul va provoca o gaură neagră ce va distruge lumea.

Cei aproximativ 100 de români care lucrează la Acceleratorul de Particule de la Geneva – cea mai mare maşinărie construită vreodată de om – au fost trimişi fie de universităţi străine, fie prin programe ale unor instituţii de la noi, precum Universitatea sau Politehnică din Bucureşti, Universitatea de Vest din Timişoara, Institutul Naţional de Fizică şi Inginerie Nucleară Horia Hulubei sau Institutul de Ştiinţe Spaţiale.

Mulţi dintre ei sunt deja recunoscuţi la nivel mondial, dar o parte sunt tineri doctoranzi sau chiar studenţi. Însă cu toţii au în comun un lucru: dorinţa de a-şi depăşi limitele gândirii şi de a dezlega misterele Universului, potrivit România TV.

Citeşte şi Noi indicii despre misterioasa materie întunecată

Acceleratorul de particule de la Geneva a fost repornit în urmă cu câteva săptămâni, după doi ani în care a fost modernizat. Acum, cercetătorii speră să facă noi descoperiri până la mijlocul anului viitor și spun că din analiza datelor strânse ar putea să înţeleagă mai multe despre misterioasa materie întunecată. Aceasta nu emite şi nici nu absoarbe lumina sau radiaţiile electromagnetice. Potrivit estimărilor, materia întunecată reprezintă 83% din Univers, dar existenţa ei nu a putut fi dovedită prin experimente.

Cercetătorii ne promit, însă, că experimentele ne vor îmbunătăţi şi viaţa de zi cu zi. Astfel, sistemele de prelucrare a unor volume enorme de date vor deveni mai eficiente. De asemenea, inginerii implicaţi în proiect speră să creeze materiale noi care să reziste la radiaţii sau care să transporte energia electrică fără pierderi. Acestea ar putea fi folosite pentru construirea de dispozitve electronice performante sau pentru sateliţi.

Citeşte şi O gaură neagră uriaşă a generat un vânt cosmic care poate înghiţi galaxii

Acceleratorul de particule a revoluţionat deja fizica. În 2012, oamenii de ştiinţă au reuşit să identifice aşa-numita „particulă a lui Dumnezeu”, care stă la baza tuturor celorlalte particule şi, implicit, la formarea stelelor şi planetelor. Descoperirea a fost recompensată cu premiul Nobel. Mai mult, cercetătorii au creat un mini Big Bang.

Cu toate acestea mulţi privesc proiectul cu teamă. Ei se tem că experimentele realizate în acceleratorul îngropat la 100 de metri sub pământ vor provoca o gaură neagră ce va distruge omenirea. Criticii spun că forţa degajată în tunelul lung de 27 de kilometri este atât de mare încât nu poate fi stăpânită – mai exact este egală cu cea a impactului unui măr aruncat pe Pământ de pe Lună. Oamenii de ştiinţă europeni au dat, însă, asigurări că aceste temeri sunt complet nefondate.