Accesul în zonele strict protejate din Deltă, sancţionat cu amenzi de până la 6.000 de lei

Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) le recomandă turiştilor să ocolească zonele strict protejate din Rezervaţie, în caz contrar ei riscând sancţiuni de până la 6.000 de lei.
Cristina Dinu
20 mai 2013, 08:42
Accesul în zonele strict protejate din Deltă, sancţionat cu amenzi de până la 6.000 de lei

„Este adevărat că pe zonele strict protejate sunt presiuni şi intervenţii de vizitare, dar politica Administraţiei este de susţinere a respectării prevederilor legislaţiei în vigoare. Recomandarea ARBDD este ca vizitatorii să acceseze zonele tampon care au caracteristici apropiate zonelor strict protejate„, se arată într-o informare remisă Agerpres de către ARBDD Tulcea.

Serviciul Districte Ecologice al ARBDD a aplicat în ultimii trei ani 305 sancţiuni turiştilor care au vizitat zone strict protejate, 207 dintre acestea fiind amenzi în valoare totală de 80.365 lei.

„Pentru o cât mai bună echilibrare a activităţii turistice cu ţinta Administraţiei de protejare a mediului, se propune organizarea vizitelor pe trasee stabilite de către ARBDD şi însoţite de personal de specialitate al instituţiei”, se menţionează în sursa citată.

În contextul în care conducerea instituţiei publice tulcene reclamă însă de mai mulţi ani problema unui personal insuficient, grupurile de turişti care vizitează Rezervaţia vor continua să exercite presiuni asupra habitatelor naturale, iar în zonele strict protejate vor continua să apară cărări făcute de turişti, aşa cum se întâmplă în Pădurea Letea de câţiva ani.

Dezvoltarea acelor ramuri ale turismului care se practică în alte ţări şi care au drept obiectiv protejarea ariilor naturale – eco-turismul, turismul cultural sau turismul ştiinţific – pare să fie singura soluţie, în ultimii ani eco-turismul atrăgându-i inclusiv pe vizitatorii români.

„În ultimele patru sezoane, turiştii străini sunt principalii beneficiari ai serviciilor noastre, pentru că la ei există o cultură bazată pe turismul activ. Încet-încet însă şi românii se întorc la natură şi aleg acest mod de a-şi petrece vacanţele, iar anul trecut o treime din cererile primite pentru tururile cu caiace în Deltă au fost din partea românilor. A fost pentru prima dată când ponderea românilor a fost atât de mare”, a declarat pentru Agerpres Iliuţă Goean, unul dintre primii ghizi din Delta Dunării care le-au oferit turiştilor posibilitatea de a vizita Rezervaţia în caiace.

De altfel, pe timp de vară, plimbarea cu caiacul pe Dunăre şi canalele din Rezervaţie este pentru unii pasionaţi cea mai bună metodă de a cunoaşte Delta, bărcile nemotorizate oferite şi de Centrul Rowmania din satul Crişan prezentând mai multe avantaje printre care şi acela de a nu afecta natura şi coloniile de păsări.

În momentul de faţă, în Delta Dunării există 20 de zone strict protejate cu o suprafaţă totală de 50.904 hectare, respectiv 8,7% din suprafaţa Rezervaţiei, acestea reprezentând, conform ARBDD, eşantioane reprezentative pentru ecosistemele naturale, terestre şi acvatice din Deltă.

La finele anului trecut, Consiliul ştiinţific al ARBDD a aprobat redimensionarea a 13 zone strict protejate, suprafaţa a şapte dintre acestea crescând de la 26.877 hectare la 30.310 hectare. Decizia Consiliului ştiinţific urmează să fie aprobată de Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice.

DailyBusiness
Planta-minune care te scapă de muşte, ţânţari şi furnici. Lidia Fecioru: „Este aur curat”
Spynews
Un cioban a fost atacat de urs, într-o comună din Argeș. Un incident asemănător a avut loc în aceeași zonă în urmă trei zile
Bzi.ro
Irina Columbeanu a spus tot despre iubitul francez! „Sunt deschisă!“
Fanatik.ro
Cutremur: Superbet, principalul sponsor al sportului românesc, se retrage! Exclusiv
Capital.ro
TAXĂ majorată în România. Se instituie plata unei sume fixe anuale. Cine sunt cei vizați
Playtech.ro
Autorizația de construire, s-a schimbat legea. Cum obții mai repede documentele ca să-ți începi construcția casei în România
DailyBusiness
Ce să NU faci niciodată la un interviu de angajare. Cea mai importantă întrebare pe care ar trebui să o pui: „Îți arată adevărul dincolo de aparențe”
Adevarul
Puterea lui Xi, în scădere. De ce lipsește liderul chinez de la summit-ul BRICS? Criza tăcută din spatele zidurilor de la Beijing
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Iubita lui Iustin Petrescu, dezvăluiri exclusive la Un Show Păcătos! Hara a spus cum era influencerul când l-a cunoscut și a vorbit și despre Marilu Dobrescu: "A dat în el"
Spynews
Iustin Petrescu a ajuns la tribunal, alături de iubita lui. Astăzi are loc primul termen din procesul cu Marilu Dobrescu
Evz.ro
Trupele lui Putin, atac masiv în Ucraina. Patru morți și zeci de răniți
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Părinții cu venituri sub 3000 de lei ar putea fi scutiți de la plata CASS. Ce alte modificări se cer la noul pachet fiscal
Cancan.ro
Ilie Bolojan desființează pensiile speciale! Anunțul care dinamitează România
Playsport.ro
PSD, în cădere liberă. AUR atinge un maxim istoric în cel mai...
Capital.ro
Statul ia bani de la români. Anunț de la Ministerul Finanțelor pentru românii peste 18 ani. Se achită de azi, 7 iulie
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
Infern după inundațiile din Texas: crește bilanțul la 82 de morți. Mai multe fete din tabăra de vară, încă dispărute
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
Alocații iulie 2025. Când se dau banii pe card și prin poștă
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Satul care a devenit „capitala trandafirilor” din România