ACCIDENTUL AVIATIC din Apuseni: Samaritanus deţine o aplicaţie care putea localiza locul prăbuşirii avionului

Serviciul de Ambulanţă Samaritanus din Târgu Mureş deţine o aplicaţie pentru un sistem de comunicare în timp real a unor situaţii de urgenţă, potrivit Agerpres. Acest sistem poate să localizeze pe hartă utilizatorul.

27 ian. 2014, 15:02
ACCIDENTUL AVIATIC din Apuseni: Samaritanus deţine o aplicaţie care putea localiza locul prăbuşirii avionului

Mai mult, coordonatorul Serviciului, Zsigmond Varga, a anunţat luni că este dispus să furnizeze gratuit serviciilor de ambulanţă din ţară această aplicaţie şi şi-a exprimat regretul că nu a putut lua legătura cu victimele accidentului aviatic din Munţii Apuseni pentru a le spune cum să descarce aplicaţia şi să transmită mesajul pentru a fi localizate.

‘Aplicaţia este de anul trecut, nu de-acum, îmi pare rău că nu am putut lua legătura cu cei care se aflau în acea situaţie să le spunem să descarce această aplicaţie şi să transmită mesajul către noi (…) Aplicaţia se referă la un sistem de comunicare în timp real a unor situaţii de urgenţă, utilizat de orice persoană care transmite date medicale, boli cronice, alergii la medicamente, vârstă, sex şi localizare pe harta utilizatorului către un dispecerat (…) Tuturor serviciilor de ambulanţă din România îl dăm gratuit, personalizat pe numărul lor de telefon, ca acest mesaj să apară în zona lor de acţiune. Spre exemplu, dacă e vorba de Prahova sau Braşov, orice serviciu de ambulanţă poate lua legătura cu noi, le dăm gratuit această aplicaţie pentru ca oamenii să poată cere ajutor în caz de nevoie’, a declarat luni, într-o conferinţă de presă, Zsigmond Varga.

Acesta a arătat că aplicaţia se poate descărca pe telefoane inteligente şi, în cazul acţionării butonului de panică, se transmite o alertă către dispeceratul Samaritanus.

‘Sistemul este destul de exact pentru că foloseşte GPS şi GSM şi ajungem la 1,5 metri localizare cu dispozitivul. Vrem să-l popularizăm pentru că vrem să ştie toate serviciile de ambulanţă din România că această aplicaţie o dăm gratuit tuturor şi poate fi personalizată pentru fiecare serviciu de ambulanţă, pentru oameni care au nevoie de ajutor şi sunt într-o locaţie care nu este exactă. Evident, condiţia este ca, pe urmă, să spună că este de la Ambulanţa Samaritanus. Aplicaţia este gratuită şi poate fi descărcată gratuit de pe Google Play’, a susţinut Varga, care a precizat că în două zile aplicaţia va fi disponibilă şi pentru Windows şi I Phone.

Copilotul Răzvan Petrescu, rănit în accidentul din Apuseni, a fost operat

Horaţiu Varga, asistent medical generalist, a precizat în acelaşi cadru că aplicaţia se numeşte ASR (Ambulance Coole Center) funcţionează pentru telefoanele mobile dotate cu sistem de operare Android, indiferent de marcă sau model, şi este o aplicaţie care trebuie instalată prin Google Play.

‘Odată instalată, ea va cere anumite date strict minimale – vârstă, anul naşterii, sexul, boli specifice, dacă pacientul şite că are aceste boli, şi eventuale alergii. Odată introduse, aceste date persoana care utilizează această aplicaţie poate beneficia de mai multe compartimente, dar cel mai important este compartimentul de monitorizare stradală sau rutieră, care odată accesat, rămâne tot timpul pornit, iar în caz de eveniment, are un buton tactil pe ecran care se apasă şi se introduce automat panica rutieră sau stradală. Acel buton de panică apare pe ecranul telefonului, trebuie doar atins, şi automat se declanşează alarma în dispeceratele noastre. Butonul de panică apare în meniul aplicaţiei şi nu se poate reveni până nu se opreşte monitorizarea rutieră’, a mai precizat Horaţiu Varga.

VEZI SI:

Ce s-a întâmplat în avionul groazei la DOUĂ ORE după prăbuşire. Detaliul este INCREDIBIL