Accident cu un autobuz cu turiști, în Italia. Autocarul a căzut de pe un pod și a luat foc. Crește numărul morților

Cel puţin 21 de persoane au murit şi alte aproximativ 20 au fost rănite marţi seară la Veneţia, când un autobuz care transporta turişti, printre care ucraineni, francezi şi germani, a căzut de pe un pod şi a luat foc.

04 oct. 2023, 08:45
Accident cu un autobuz cu turiști, în Italia. Autocarul a căzut de pe un pod și a luat foc. Crește numărul morților

Tragedie în Veneția, Italia. Un autocar cu călători, între care și turiști, a căzut marţi seara de pe o pasarelă peste calea ferată şi a luat foc, la Mestre, în apropiere de Veneţia. Trei ucraineni, un croat, un german şi un francez se numără printre răniţi.

„Bilanţul, provizoriu, arată cel puţin 21 de victime şi peste 20 de persoane internate în spital, multe dintre acestea fiind în stare foarte gravă”, a anunţat Luca Zaia, guvernatorul regiunii Veneto, a cărei capitală este Veneţia, deplângând „o tragedie de proporţii enorme”.

Printre victime se numără „turişti ucraineni”, dar şi germani şi francezi, potrivit agenţiei Ansa. Patru minori sunt spitalizaţi, doi tineri de 16 ani şi doi copii.

Purtătorul de cuvânt al MAE, Radu Filip, a declarat, marţi seara, că până în prezent nu există informaţii despre existenţa unor cetăţeni români printre victimele accidentului din Italia.

Identificarea persoanelor decedate era încă în curs în noaptea de marţi spre miercuri, iar pompierii se luptau cu carcasa autobuzului carbonizat, răsturnat pe acoperiş, a constat un fotoreporter al AFP la locul accidentului, între Mestre şi Marghera, două localităţi pe uscat care fac parte din Veneţia şi au vedere la faimoasa sa lagună.

Bilanţul s-ar putea înrăutăţi deoarece salvatorii aşteptau să se răcească bateriile vehiculului hibrid – electric/metan – pentru a-l putea muta şi a se asigura că nu se află alte victime prinse în interior.

Accidentul s-a produs la scurt timp după ora locală 19.30. Autobuzul efectua o navetă între centrul istoric al Veneţiei şi un camping situat pe continent din partea companiei de transport public din Veneţia (ACTV), ceea ce explică că „victimele şi răniţii sunt de mai multe naţionalităţi, nu doar italieni”, potrivit guvernatorului Zaia.

Potrivit pompierilor de la Veneţia, autobuzul „a luat foc” după ce a căzut de pe un pod peste linia de cale ferată între Mestre şi Marghera. Potrivit cotidianului Il Corriere della Sera, autobuzul a ieşit de pe banda de circulaţie, a spart parapetul de protecţie de pe margine şi s-a prăbuşit pe calea ferată după o cădere de 30 de metri.

Ministrul de interne, Matteo Piantedosi, a declarat că „factorul agravant l-a reprezentat funcţionarea cu gaz metan (a autobuzului), astfel că focul s-a extins rapid”. „Bilanţul este tragic şi dramatic şi mă tem că se va înrăutăţi”, a declarat el la ştirile postului public de televiziune Rai1.

Întrebat despre cauzele accidentului, vicepremierul Matteo Salvini, care este şi ministru al transporturilor, a menţionat pentru canalul Rete4 „ipoteza că şoferului i s-a făcut rău”.

Cel mai grav accident de acest gen din Italia până în prezent a avut loc pe 28 iulie 2013. Un autocar care transporta aproximativ cincizeci de pasageri, toţi din provincia Napoli şi care se întorceau dintr-o excursie de trei zile, a căzut de pe un viaduct înalt de peste treizeci de metri lângă Avellino, la aproximativ 50 de kilometri est de Napoli. 38 de persoane au murit pe loc, două au decedat din cauza rănilor suferite.


Calendar 2024