ACCIDENTUL AVIATIC din Munţii Apuseni: Răniţii aveau dureri extraordinare, erau complet îngheţaţi şi în şoc

Gheorghe Trif, un localnic de 40 de ani din comuna Horea, judeţul Alba, unul dintre cei care au ajuns primii, luni seară, la locul accidentului aviatic din Munţii Apuseni, a povestit că răniţii "aveau dureri extraordinare, erau disperaţi, complet îngheţaţi şi în stare de şoc".

21 ian. 2014, 18:47
ACCIDENTUL AVIATIC din Munţii Apuseni: Răniţii aveau dureri extraordinare, erau complet îngheţaţi şi în şoc

Gheorghe Trif, localnic în vârstă de 40 de ani din comuna Horea, judeţul Alba, unul dintre primii oameni care au ajuns, luni seară, la locul accidentului aviatic din Munţii Apuseni, a spus că a trăit experienţa vieţii sale în momentul prăbuşirii aparatului de zbor, potrivit Mediafax.

Eu am fost plecat ieri (luni – n.r) de acasă şi când am revenit am aflat de la soţie că s-a prăbuşit un avion în Munţii Apuseni. Am pus mâna pe telefon şi am sunat la 112 şi am vorbit cu doctorul Zamfir. După cum îmi povestea despre zăpada care era mare, mi-am dat seama că nu poate fi decât în zona celui mai înalt vârf de pe aici. Am sunat încă un vecin, că n-am vrut să mă duc singur. La el mai era cineva şi am plecat toţi trei cu o maşină de teren. După vreo patru – cinci kilometri maşina s-a împotmolit, am abandonat-o şi am pornit pe jos„, a povestit Gheorghe Trif.

Acesta a adăugat că s-au sfătuit tot timpul cu un consătean de-al lor, şef de post în localtatea Albac, foarte bun cunoscător al muntelui.

Gheorghe Trif afirmă că, după ce au străbătut mai bine de trei kilometri pe jos, prin zăpadă, prin ploaie şi ceaţă extrem de densă, au ajuns la locul accidentului.

I-am găsit în şoc hipotermic, speriaţi, dezamăgiţi, cu dureri mari, ceva de speriat. Răniţii aveau dureri extraordinare, erau disperaţi, complet îngheţaţi, erau în şoc. Hainele erau complet îngheţate pe ei, erau ca betonul. E foarte frig în vârful muntelui şi mai bate şi vântul„, a spus Gheorghe Trif.

Acesta a povestit că, împreună cu ceilalţi doi consăteni – Gheorghe Giurgiu şi Argentin Toader – a acţionat la indicaţiile doctorului Radu Zamfir. „Am acţionat la ordinele doctorului Zamfir şi i-am acordat ajutor domnişoarei care a murit. Am cărat-o în spate mai bine de trei kilometri. Iovan era deja mort„, a spus localnicul.

Acesta afirmă că răniţii n-au reuşit să întreţină prea mult focul pe care-l făcuseră petru a fi reperaţi şi pentru a se încălzi. „Aveau doar o lanternă cu care semnalizau. Aveam şi noi o lanternă. Focul n-au reuşit să-l întreţină. Nu era niciun foc, nimic, nimic când am ajuns noi. Era ceaţă de nu vedeai la doi metri, era pădure, era noapte. I-am găsit îngheţaţi cu totul„, a afirmat Trif.

VEZI ŞI: Studenta care a murit în tragedia aviatică din Apuseni nu trebuia să se afle în avion

Localnicul a adăugat că „doar Dumnezeu a făcut să nu fie mai mulţi morţi”. „Dumnezeu a vrut ca restul de cinci răniţi să supravieţuiaecă şi Dumnezeu ne-a îndrumat paşii către ei. Noi cunoaştem munţii şi locurile şi, dacă ne-a spus de zăpadă mare, numai în zona aia puteau fi„, a mai spus Gheorghe Trif.

Acesta afirmă că nu a trăit niciodată o astfel de experienţă, descriind tot ce s-a întâmplat cu un singur cuvânt: „şoc”.

Pilotul Adrian Iovan şi studenta Aurelia Ion şi-au pierdut viaţa după ce un avion de mici dimensiuni de tip BN2 la bordul căruia se afla un echipaj medical a aterizat forţat, luni după-amiază, într-o zonă muntoasă accidentată, la peste 1.400 de metri altitudine, la graniţa judeţelor Cluj şi Alba.

În urma accidentului, au fost răniţi copilotul Răzvan Petrescu şi patru medici – Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Elias, Cătălin Pivniceru de la Spitalul „Sf. Maria” şi Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuş, judeţul Bihor.

CITEŞTE ŞI: Fratele tinerei care a murit în tragedia din Apuseni: Am aflat de la televizor şi de pe internet de accident