Accidentul nuclear din Ucraina a fost ATAC TERORIST. RADIOACTIVITATE la 500 km de ROMÂNIA VIDEO

Incidentul de la o centrală nucleară din Ucraina a fost ţinut secret de autorităţi timp de cinci zile. Potrivit primelor informaţii, ar fi fost vorba de un atac al rebelilor proruşi.

03 dec. 2014, 14:35
Accidentul nuclear din Ucraina a fost ATAC TERORIST. RADIOACTIVITATE la 500 km de ROMÂNIA VIDEO

Aceştia ar fi aruncat o grenadă care a avariat mai multe circuite electrice ale reactorului. De asemenea, patru militari ucraineni au fost răniţi în atac, potrivit România TV.

Conducerea centralei a decis să închidă reactorul până vineri, pentru reparaţii. Guvernul ucrainean a dezvăluit incidentul abia miercuri.

Citeşte şi Accident nuclear în Ucraina, la centrala Zaporojie

Oficialii au dat asigurări că nu există scurgeri de radiaţii şi că populaţia nu este în niciun pericol. Însă zeci de localităţi din zonă au rămas fără curent electric.

Centrala afectata este situată pe râul Nibru, la circa 500 de kilometri de România. Este cea mai mare centrală nucleară din Europa.

Nivelul de radioactivitate a crescut

Institutul de Radioprotecţie şi Siguranţă Nucleară din Franţa (IRSN) a anunţat miercuri că nu a detectat un nivel de radioactivitate neobişnuit în Ucraina şi că incidentul de la centrala nucleară Zaporojie (sud-est), cea mai mare din Europa, nu reprezintă nici pericol pentru populaţie sau mediu, relatează Reuters.

‘Am instalat doi senzori pe acoperişul Ambasadei Franţei din Kiev, iar ambasada nu a semnalat nimic neobişnuit’, a declarat Michel Chouha, reprezentant special al IRSN pentru Europa Centrală şi de Est. ‘Dacă ar fi fost un accident (nuclear), am fi ştiut’, a afirmat el.